Logarytmy
Justa: Oblicze x;
log25x=log√510
13 mar 10:35
wredulus_pospolitus:
wskazówki:
25 = 52
√5 = 51/2
logab = logac <=> b = c
13 mar 10:36
J: | | 1 | |
⇔ |
| log5x = 2log510 ⇔ log5x0.5 = log5102 ⇔ x0.5 = 100 ⇔ x = 1002 |
| | 2 | |
13 mar 10:42
Justa: Ooo dziękuje

nie wiedziałam ze jest cos takiego jak log
25x=
12log
5x
13 mar 10:48
13 mar 10:49
13 mar 10:52
Justa: log
13x=log
912
−1log
3x=
12log
312
log
3x
−1=log
3√12
Dobrze ?
13 mar 10:58
J: tak.
13 mar 11:02
13 mar 11:08
J: | | logab | | logab | | 1 | |
To jeszcze ten wzór ... logaαb = |
| = |
| = |
| logab |
| | logaaα | | αlogaa | | α | |
13 mar 11:13
Justa: Super dzieki
13 mar 11:14