szeregi
malgosia: wyznacz zbior wartosci funkcji : a) y= cosx + cos2x + cos3x
11 mar 22:39
malgosia: y= cosx + cos2x + cos3x+.... to szereg geometryczny
11 mar 22:39
11 mar 22:43
malgosia: wiem jak zrobić zadanko tego typu − tylko z cosinusami nie mam pomyslu jak to rozbijac
11 mar 22:46
ICSP: w takim razie ile Ci wyszło po zsumowaniu i dla jakich x możesz to zsumować ?
11 mar 22:49
11 mar 22:50
11 mar 22:51
ICSP: −1 < cosx < 1
−2 < cosx − 1 < 0
| | 1 | | 1 | |
− |
| < −1 − |
| < ∞ |
| | 2 | | cosx −1 | |
| | 1 | | cosx | |
− |
| < |
| < ∞ |
| | 2 | | 1 − cosx | |
11 mar 22:57
malgosia: czemu −1 − 1/cosx−1?
11 mar 23:01
ICSP: | cosx | | cosx − 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = ... |
| 1 − cosx | | 1 − cosx | | 1 − cosx | |
11 mar 23:03
11 mar 23:04
Mila:
Możesz tak:
| | cosx | |
Niech w będzie wartością f(x)= |
| ⇔ |
| | 1−cosx | |
cosx=w−w*cosx
cosx+w*cosx=w
cosx*(1+w)=w dla w≠−1
| | w | |
−1≤ |
| ≤1 i w≠−1 po rozwiązaniu układu nierówności: |
| | 1+w | |
11 mar 23:21
ICSP: | | 1 | |
Mila na pewno przy |
| jest nawias domknięty ? |
| | 2 | |
12 mar 00:06