ciąg arytmetyczny
mat: Przepisuję ostanie lekcje od koleżanki bo nie byłam na lekcjach.. i nie do końca wiem co z
czego jest wyliczone w tym zadaniu. wiem, że suma i wzór są z wzorów, ale np. nie wiem z czego
jest wyliczone a1. Bardzo proszę o objaśnienie jak krok po kroku zrobić to zad. co z czego
wyliczamy.
W ciągu arytmetycznym dane są :
a5 =12
a8=18
wyznacz a1, r, wzór ogólny, a10 i s10
a8=a5+3r
18=12+3r
3r=18−12
r=2
a1=4
a10=22
an=4+(n−1) * 2
an= 2n+2
s10=130
11 mar 17:43
...:
a tu byłam

? −
11 mar 17:46
mat: pomoże ktoś ?
11 mar 17:47
11 mar 17:49
mat: byłam już na tym, no ale dalej nie wiem, jak wyliczyć to a1.. normalnie to by mi ze wzoru
ogólnego wyszło, no ale żeby mieć wzór ogólny, to też muszę najpierw a1 wyliczyć xd
11 mar 17:52
mat: pomoże mi ktoś z tym a1 ?
11 mar 17:59
...:
oj leniuszku −

wzór ogólny ciągu arytmetycznego to a
n=a
1+(n−1)r
Zatem np a
5=a
1+(5−1)r ⇒ a
5=a
1+4r
a
8=a
1+(8−1)r ⇒ a
8=a
1+7r
widzisz zatem, że a
8−a
5=3r
Znając a
5=12 i a
8=18 liczysz r=2
wracasz do wzoru na a
5=a
1+4r ⇒ 12=a
1−4*2 ⇒ a
1=4
itd −
11 mar 18:03
mat: chyba już do tego doszłam

a
1=a
5 − 4r
a
1 = 12−4r
a
1 = 8r / : 2
a
1=4
11 mar 18:05
mat: to chyba źle doszłam

oki dziękuję za pomoc !
11 mar 18:07
mat: a tak jak ja to policzyłam, to chyba też jest dobrze, nie?
11 mar 18:09
...:
pewnie ... to przekształcenie tego samego wzoru
11 mar 18:12
mat:
11 mar 18:21