proszę czy to jest takie proste czy mi się wydaje. Czy tutaj wystarczy pomnozyć
atena: | 5*415*99−4*320*89 | |
| |
| 5*29*619−7*229*276 | |
11 mar 17:21
Wazyl: Co pomnożyć?
11 mar 17:25
Aerodynamiczny: Czy ja wiem czy tak prosto byłoby to wszystko przemnożyć
11 mar 17:26
atena: potęgi dodać a cyfry pomnożyć tyle tylko że później jakoś dziwnie wychodzi jak zostaje
odejmowanie
11 mar 17:29
11 mar 17:32
atena: | 18024−9629 | |
| Czy to ma wyjść coś takiego? |
| 6028−37835 | |
11 mar 17:42
Aerodynamiczny: a czy 22*3=36?
Według Twoich obliczeń to tak by było
a 22*3=12
11 mar 17:43
atena: czyli potęgi się dodaje tylko wtedy gdy mają takie same cyfry np. 23*22=45 ?
11 mar 17:47
Aerodynamiczny: 2
5
Juz wtedy nie mnozysz
11 mar 17:50
atena: a gdy w tym przypadku mam różne cyfry?
11 mar 17:52
atena: całkiem się teraz pogubiłam proszę pomocy
11 mar 18:29
Mila:
| | 5*415*99−4*320*89 | |
= |
| = |
| | 5*29*619−7*229*276 | |
| | 5*230*318−22*320*227 | |
= |
| =cd |
| | 5*29*219*319−7*229*318 | |
4
15=(2
2}
15=2
30
9
9=(3
2)
9=3
18
8
9=(2
3)
9=2
27
6
19=(2*3)
19=2
19*3
19
27
6=(3
3)
6=3
18
cd=
| 5*230*318−229*320 | |
| = wyłączam wspólne |
| 5*2(18)*319−7*2(29)*3(18) | |
czynniki
| | 229*318*(5*2−32) | |
= |
| =2*1=2 |
| | 228*318*(5*3−7*2) | |
11 mar 20:07
atena: Mila
Jesteś wielka bardzo, bardzo Ci dziękuję
11 mar 20:53
Mila:
Tylko, czy Ty wiesz jak to zrobine?
11 mar 21:11
atena: Mila już teraz wiem i powiem Ci nie wpadła bym sama, przynajmniej nie od razu a zależało mi na
czasie. Już dawno nie miałam do czynienia z matmą pomagam bratu i jeszcze raz serdecznie
dzięki
11 mar 22:53
Mila:
W takim razie najlepiej, aby brat tu wpisywał swoje problemy.
11 mar 22:57