Wyznacz dziedzinę wyrażenia, a nastepnie je uprość
Ryśka: Wyznacz dziedzinę wyrażenia, a nastepnie je uprość
x3−4x/x5 − 16x
x2−2x+1/ x3 − 1
11 mar 15:35
pigor: ..,
| | x3−4x | |
dane wyrażenie w(x)= |
| ma sens ⇔ x5−16x ≠0 , |
| | x5−16x | |
ale x
5−16x= x(x
4−2
4)= x(x
2−2
2)(x
2+2
2)=
=
x(x−2)(x+2)(x
2+4), to
x5−16x ≠0 ⇔
x(x−2)(x+2) ≠0 ⇔
x∊R \ {0,−2,2}=Dw − szukana dziedzina danego wyrażenia,
i wtedy dopiero możesz skracać w danym wyrażeniu np. tak :
| | x3−4x | | x(x2−4) | | 1 | |
w(x)= |
| = |
| = |
| − szukane |
| | x5−16x | | x(x2−22)(x2+22) | | x2+4 | |
wyrażenie po uproszczeniu .;
analogicznie spróbuj "załatwić" drugie wyrażenie w(x)= U{x
2−2x+1}{x
3−1)=
=
11 mar 15:53
Domel: Dziedzina − jest to zbiór parametrów (tutaj "x") dla których funkcja posiada rozwiązanie.
Więc u ciebie jedyny problem to gdy mianownik będzie równy 0 (pamiętaj cholero nie dziel przez
zero

)
No to jakie będą dziedziny tych dwóch funkcji

A później zobacz czy się czegoś nie da wywalić przed nawias i uprościć albo przypomnij sobie
wzory skróconego mnożenia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
| | a | |
No i używaj dużej litery U do ułamków − będzie czytelniej ( U {a}{b} → |
| ) |
| | b | |
No a do potęgi stosuj znaczek "
"
Tak wygląda chyba troszkę lepiej?
11 mar 15:55
pigor: | | x2−2x+1 | |
ups  ..., w(x)= |
| = |
| | x3−1 | |
| | (x−1)2 | |
= |
| i Dw= R \ {1}, wtedy |
| | (x−1)(x2+x+1) | |
| | x−1 | |
możesz skrócić przez x−1 i masz = |
| − |
| | x2+x+1 | |
− szukane dane wyrażenie po uproszczeniu .
11 mar 15:57