planimetria
bezendu:
Dane są cztery okręgi. Każdy z nich jest styczny zewnętrznie do dokładnie dwóch spośród trzech
pozostałych okręgów. Udowodnij, że punkty styczności tych okręgów są wierzchołkami czworokąta,
na którym można opisać okrąg.
Wskazówkę proszę jak zacząć.
10 mar 19:12
Mila:
Połączyć środki okręgów, to jeden czworokąt.
Połączyc punkty styczności to drugi czworokąt.
Wykazać, sumy kątów przeciwległych maja po 180o.
10 mar 19:21
bezendu:
10 mar 19:27
Mila:
Oznacz kąty w zielonych narożach, przy podstawach.
10 mar 19:29
bezendu:
10 mar 19:33
Mila:

∡A=180−(α+β)
∡C=180−(δ+γ)
Licz dalej i oblicz sumy.
Ma wyjść:
∡A+∡C=∡B+∡D
10 mar 20:06
bezendu:
∡B=180−(β+γ)
∡D=180−(α+δ)
Tylko skąd wiadomo jak te kąty są rozmieszczone ?
10 mar 20:13
Mila:
Z rysunku i z tego, że masz tam 4 Δ równoramienne.
Wreszcie z sumy kątów w czworokącie.
10 mar 20:27
bezendu:
Racja, głupi ja nigdy tego nie zauważam..
10 mar 20:29
Mila:
Kto pyta ten nie błądzi.
10 mar 20:32
bezendu:
Ale czy ja nie za dużo pytam ?
10 mar 20:33
Mila:
Nie wygłupiaj się, bo wejdzie tu znana nam osóbka.
10 mar 20:34
bezendu: O tego to bym nie chciał.
10 mar 20:36
bezendu: W kąt o mierze x wpisano ciąg kół w taki sposób, że pierwsze koło ma promień r i jest styczne
do ramion kąta a każde następne koło ma mniejszy promień i jest styczne do poprzedniego koła
oraz do ramion kąta. Oblicz sumę pól kół tego ciągu.
10 mar 20:38
Maslanek:

Pytanie, które trzeba sobie zadać jaki promień ma kolejny okrąg? Spodziewamy się, że długości
będą tworzyły ciąg geometryczny (nieskończony)

Jako, że rozpatrujemy przypadek (ogólny) dla
okręgu o promieniu r, to rzeczywiście otrzymamy ciąg geometryczny
Jak widzimy środki leżą na dwusiecznej kąta x.
To szare b:
Z twierdzenia Pitagorasa:
(a+r)
2=(r−a)
2+b
2
Z twierdzenia Talesa:
−−−−−−
Te trzy równania na pewno wystarczą. Ale pewnie można łatwiej
10 mar 20:50
Mila:
Raczej porzuć to zadanie, c. g o wrednym q.
10 mar 20:50
Maslanek: Eh...
Oczywiście, że mozna łatwiej, kiedy ma się podany kąt x
Oraz z twierdzenia Talesa:
10 mar 20:51
bezendu:
Wrócę do niego po maturze, może wredne ale widziałem w arkusz.
10 mar 20:52
bezendu:
Ramiona kąta o mierze 600 przecięto prostą k prostopadłą do jednego z ramion kąta i wpisano
dwa koła styczne do obu ramion tego kąta i prostej k . Oblicz stosunek pól tych kół.
Tylko wskazówkę
10 mar 20:53
Maslanek:

Mam nadzieję, że widać co się wydarzyło
10 mar 21:07
Maslanek: Albo podobnie jak tamto, albo z trochę innych równości możnaby skorzystać

Ale wykorzystanie to samo
10 mar 21:09
bezendu:
dobra już starczy tych wskazówek
10 mar 21:10
Maslanek: Dobra... Bez sensu to jest −,−
Zły jest ten rysunek
10 mar 21:18
Maslanek:

Jeszcze raz, tylko w lepszej skali

Ale takie coś może zadziałać ładnie
10 mar 21:21
Maslanek: ONe teraz nie są styczne, tamte były
10 mar 21:21
bezendu:
No właśnie
10 mar 21:21
Eta:
10 mar 21:22
Mila:

Te okręgi nie są styczne do siebie tylko do ramion kąta i do prostej prostopadłej.
|SP|=2r
|AQ|=2R
Szukaj zależności:
| r | |
| to będzie skala podobieństwa. |
| R | |
10 mar 21:23
bezendu:
Czemu |SP|=2r ? a nie r+x
|AG|=R+r+x ?
10 mar 21:27
Maslanek: sin 30
10 mar 21:28
Mila:
ΔSAP to połowa Δ równobocznego, albo jak u Maslanka.
10 mar 21:32
Mila:
|PQ|=2R−2r
Oblicz PQ na inny sposób.
M − punkt przecięcia protej i dwusiecznej , z tych małych trójkącików oblicz PM i MQ
10 mar 21:45
bezendu: Teraz idę na kolację jak wrócę to spróbuję.
10 mar 21:46
Mila:
Wtaj Eta, masz jakiś sposób na q niezbyt wymyślne, czy nie liczyłaś. Nie pisz rozwiązania
tylko odpowiedz.
Kiedyś to już liczyłam.
10 mar 21:51
Mila:
Oczywiście mam na myśli zadanie z 20:38.
10 mar 21:52
bezendu: z tym podobieństwem mam ciężko ruszyć
10 mar 22:01
Eta:
Witaj
Mila 
O które zadanie pytasz?
10 mar 22:13
Mila:
ETo, z godziny 20:38 z ciągiem geometrycznym w tle.
Nie chce mi się dzisiaj liczyc tego. Jutro policzę.
Bezendu tam tylko funkcje tryg. w tych małych trójkącikach.
10 mar 22:24
bezendu:
Chciałbym sam dokończyć to zadania, ale już dziś nie dam rady. Dziękuję za pomoc i dobranoc.
10 mar 22:27
Mila:
Dobranoc, jutro czekam na zakończenie.
10 mar 22:28
Mila:

Zadanie dla
Bezendu.
W kąt o mierze x wpisano ciąg kół w taki sposób, że pierwsze koło ma promień r i jest styczne
do ramion kąta a każde następne koło ma mniejszy promień i jest styczne do poprzedniego koła
oraz do ramion kąta. Oblicz sumę pól kół tego ciągu.
QM=R−r
WΔPMQ:
|PQ|=r+R
| | α | | α | |
R(1−sin |
| )=r*(1+sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Analogicznie :
promienie to kolejne wyrazy c. geom
Pozostaje obliczyć:
S
kół=P
1+P
2+P
3+.....
P
1=πR
2
P
2=π*(Rq)
2=πR
2*q
2
P
3=π*(Rq
2)
2=π*R
2*q
4
S
kół=πR
2*(1+q
2+q
4+.....)
q
1=q
2
Podstaw i doprowadź do najprostszej postaci.
10 mar 23:10
11 mar 08:07
zawodus: "pewne" nie znaczy, że
Mila ma źle

złe sformułowanie
11 mar 08:08
bezendu:
Mila dziękuję za rozwiązanie do tego zadania.
11 mar 20:03
Mila:
Przeanalizowałeś?
11 mar 20:07
zawodus: Ale cię męczy ten dzieciak
11 mar 20:10
bezendu:
Tak, ale to bardzo trudne zadania jak dla mnie.
11 mar 20:12
Mila:
To prawda ,trudne.Takiego nie będzie na maturze, ale po próbnych dla klas II wyciągam wnioski,
ze matura w tym roku nie będzie łatwa.
11 mar 20:14
Mila:
Zawodus, przynajmniej jeden (z niewielu) ambitny.
11 mar 20:17
bezendu:
Czasami jednak wole trudniejsze zadania niż prostsze ale nie w przypadku planimetrii.
11 mar 20:17
bezendu:
A gdzie mogę znaleźć zadania dotyczące kąta środkowego, wpisanego ? Te na matematyka.pisz już
przerobiłem. ?
11 mar 20:47
11 mar 21:17
bezendu:
Dziękuję już się za nie zabieram. A jest takie jak coś ''kąt dopisany'' ?
11 mar 21:19
11 mar 21:33
11 mar 21:35
11 mar 21:36
bezendu:
Dziękuję
Eta
11 mar 21:37
Mila:
Metamorfozy Ovidiusza?
11 mar 22:04