kat wpisany i środkowy
Leołoś :
Mógłby ktoś wytłumaczyć mi na kilku przykładach o co w tym chodzi ? (robiłem zadania od Jakuba
ale wgl nie rozumiem )
11 sie 18:37
5-latek: jaka jest zaleznosc pomiedzy katem wpisanym a srodkowym opartym na tym samym luku?
11 sie 18:39
Leołoś :
kąt środkowy jest dwa razy większy od kąta wpisanego leżącego na tym samym łuku
11 sie 18:42
5-latek: No i o to chodzi
11 sie 18:44
Leołoś : chodzi mi raczej o przykłady żeby to zastosować ?
11 sie 18:47
11 sie 18:50
5-latek: Jak klikniesz w te niebieskie strzalki masz rozwiazanie do zadania .
11 sie 18:52
11 sie 18:57
Leołoś :

Nie rozumiem tego :
Oblicz kąty trójkąta ABC ?
11 sie 20:44
pigor: ...
|∡ACB|= 180o−12*160o= 100o,
zatem |∡BAC|= 180o−(100o+30o)= 50o .
11 sie 21:03
Eta:

Korzystamy z własności kątów wpisanego i środkowego opartych na tych samych łukach:
α=30
o to 2α= 60
o to 2β=160
o−2α = 100
o ⇒ β=50
o
czyli w trójkącie ABC :γ= 180
o−(α+β)=....
11 sie 21:12
Lełoś : Eta możesz mi dać jakiś przykład do samodzielnego policzenia ?
11 sie 21:16
Eta:

2 sposób na rys (z tej samej własności
11 sie 21:19
Lełoś :
?
11 sie 21:30
Lełoś : ?
11 sie 21:31
Eta:

Nie było mnie przez chwilę
11 sie 21:47
Eta:
11 sie 21:51
Lełoś :
30 to kąt wpisany
kąt środkowy musi być 2 razy większy od kąta wpisanego
2*30=60
40+α=60
α=20o
ok ?
11 sie 21:53
Eta:
11 sie 21:58
Eta:
zad 2/ ok
11 sie 21:59
Lełoś :

kąt ACB jest oparty na średnicy więc ma 90
0
dalej nie wiem jak ugryźć
11 sie 22:02
Eta:
11 sie 22:04
Aga1.: W zad. 1 widzisz trójkąty równoramienne?
11 sie 22:05
Lełoś :
4/
110 kąt środkowy więc γ=110/2=55
trójkąt ACB oparty jest na tym samym łuku co COA więc β=100/2=50
α=50+55=105
180−105=75
11 sie 22:07
Eta:
Nie trzeba nic "gryzać"

|<OCB|= ......... i widzisz trójkąty równoramienne ?
teraz dokończ i podaj odp........... dostaniesz do gryzienia
11 sie 22:07
Eta:
zad 4/ ok
11 sie 22:09
Lełoś :
3/ trójkąt ADB jest oparty na tym samym łuku co ECB więc β=70
i AEB jest oparty na tym samym łuku co trójkąt ECB więc α=β
α=700
β=700
11 sie 22:12
Eta:
11 sie 22:13
Eta:
zad.3/ β= 70o dobrze ,α=70o −− źle
α=........
11 sie 22:15
Lełoś : 3/ α=35
11 sie 22:17
Lełoś : 3/ α=35
11 sie 22:18
Lełoś :
5/ α=75
11 sie 22:19
Eta:
zad 3 / też źle
11 sie 22:19
Eta:
zad.5/ ok
to teraz zastosuj tę własność ........ do zad 3/ i będzie ok
11 sie 22:21
Lełoś :
wydawało mi się że są takie same skoro opierają się na tym samym łuku
11 sie 22:23
Eta:
Czy na pewno na tym samym łuku? (kąt 70o i α ?
popatrz dobrze na rys.
11 sie 22:24
Eta:
2 sposób do zad 3/ jaki jest warunek wpisania czworokąta w okrąg?
11 sie 22:26
Eta:

zad3/ teraz widzisz?
11 sie 22:33
Lełoś :
Tak
α=110
11 sie 22:38
Eta:
No wreszcie
11 sie 22:44
Lełoś : a wracając do zadania 1 skąd wiadomo że są równoramienne ?
11 sie 22:48
Eta:

6/ wyznacz miary kątów wewnętrznych trójkąta ABC
11 sie 22:53
Eta:
zad1/ Ramiona to R
11 sie 22:53
Eta:
11 sie 22:55
Lełoś : to teraz mnie Pani zagięła tym zadaniem
11 sie 22:57
Eta:
Którym? zad.6 ?
11 sie 22:58
Lełoś : tak
11 sie 22:59
Eta:

poczytaj o kącie
dopisanym
11 sie 23:00
Lełoś : ok na razie wałkuję te kąty bo na tym skończyliśmy w szkole materiał

Będę juto dziś już idę

Dziękuje za pomoc jest Pani Wielka
11 sie 23:02
Eta:
Miłych snów

do jutra
11 sie 23:04