Matura 2009
Robaczek: Wykazać, że
A=3
(4
√2+2)
B=3
(2
√2+3)
B=9
√A
Dokładnie to zadanie:
http://www.zadania.info/d1/439924
Niestety nie umiem tutaj zrobić by wszystkie były w potędze.
Nie rozumiem jak do tego doszli.
10 mar 17:32
Janek191:
√A = A0,5 = [ 34√2 + 2 ]0,5 = 3 0,5*4√2 + 0,5*2 =
= 32√2 + 1 = 31 *32√2 = 3 *32√2
B = 3 2√2 + 3 = 33 *32√2 = 27* 32√2 = 9*[ 3*32√2] = 9 √A
10 mar 18:17
Robaczek: Nie rozumiem, przecież A1/2 to inaczej √A
10 mar 20:15
Robaczek: Mógłby ktoś sprawdzić/wyjaśnić?
10 mar 23:24
Robaczek: Może teraz?
12 mar 00:49
ICSP: czego nie rozumiesz w tamtym rozwiązaniu ?
12 mar 00:59
Robaczek: Skąd mu się wzięło to, że (4√2+2)1/2 to nagle
1/2*4√2+2*1/2
12 mar 01:33
ICSP: (ab)c = ab * c
12 mar 01:33
12 mar 01:34