geometra czworokąt
tyu:

Witam, czy ktoś może mi powiedzieć jak zastosować tutaj twierdzenie o siecznych okręgu.
Treść zadania: Na czworokącie ABCD opisano okrąg. Prosta DC przecina prostą AB w punkcie P,
przy czym |AB| = |BP| = 8cm. Wiedząc, że kąt ABC = 90 oraz |BC| = 6cm, oblicz pole czworokąta
ABCD.
Na forum było już to zadanie tutaj
224251
ale jego rozwiązanie opiera się na zastosowaniu wzoru Herona, którego na maturze nikt nie
będzie pamiętał. W odpowiedziach jest podpowiedź, by zastosować twierdzenie o siecznych
okręgu, ale jeśli się nie mylę, to chyba to jest to twierdzenie
PB x PA = PC x PD
z Pitegorasa wyszło mi, że IPCI = 10
więc 8 x 16 = 10 x PD, więc PD = 12,8 No i nie wiem, czy to dobrze obliczyłem. A nawet jeśli
dobrze to obliczyłem, to nie wiem jak rozwiązać to zadanie.
pigor: ... z warunków zadania : niech |CD|=x
|∡ADC}= 90
o , |AC|=|PC|=10 − długość średnicy
(10+x)10= 8(8+8) ⇔ 100+10x= 128 ⇔ 10x= 28 ⇒ x=|CD|=2,8 ,
a AD
2= AC
2−CD
2 ⇒ AD
2= 10
2−2,8
2= 7,2*12,8= 92,16 ⇒ |AD|= 9,6,
zatem
PABCD= P
ΔABC+P
ΔACD=
12(8*6+2,8*9,6)=
= 24+13,44=
37,44 − szukane pole , ale sprawdź, czy gdzieś się nie ..