Pole czworokąta wpisanego w okrąg
maro123:

Witam mam problem z tym zadaniem.
Na czworokącie ABCD opisano okrąg. Prosta DC przecina prostą AB w punkcie P, przy czym |AB| =
|BP| = 8cm. Wiedząc, że kąt ABC = 90 oraz |BC| = 6cm, oblicz pole czworokąta ABCD.
Z góry dziękuję za pomoc
25 lis 19:01
Raferu: Z trygonometri liczymy kąt BPC tgα=68 potem bok AD ADAP=68
co daje nam AD=68*16, AD=12, następnie liczymy bok DP, PBPC=APDP
czyli 810=16DP co daje DP=20 i podstawiasz pod wzór herona i odejmujesz od pola
trójkąta ADP trójkąt BPC
25 lis 19:18
jula: √4
13 kwi 14:15
Eta:

.............
i z tw. o siecznych : 8*16=10(x+10) ⇒ x=2,8
Pole czworokąta ABCD można obliczyć
np. tak :
sinα=3/5 , P(CBP)=24
| 1 | | 3 | |
P(ABCD)=P(APD)−P(CBP)= |
| *16*12,8* |
| −24= ............ |
| 2 | | 5 | |
P(ABCD)=37,44
=============
Zadanie
7 lat czekało na rozwiązanie
13 kwi 16:10