metoda wspólnych wyznaczników
Ciastek: Zbadaj liczbę rozwiązań układu w zależnośći od parametru m.
mx+2y+1=0
my+8x=m+6
Sprawa jest taka− zapomniałem jak to się DO KOŃCA robi. Pamiętam, że sprowadzało się układ do
postaci
ax+by=c
i liczyło wyznaczniki W Wx Wy
Obliczyłem wyznaczniki
W=m2−16
Wx=−3m−12
Wy=m2+6m−8
Coś tam kojarzę, co się robiło potem, ale nie chcę mieszać i stąd moje pytanie: CO DALEJ?
9 mar 20:05
kika: Już W żle wyliczyłeś
9 mar 20:07
9 mar 20:08
9 mar 20:09
Ciastek: Pamiętam jeszcze oznaczenia:
dla W=/= układ oznaczony, 1 rozwiązanie x=wx/w y=wy/w
dla w=0 i wx=0 i wy=0 uklad nieonzaczony, tozsamosc
dla w=0 iwx=/=0 v wy=/= 0 uklad sprzeczny, sprzecznosc
9 mar 20:10
Ciastek: Dzięki za link, a co jest złego w W?
9 mar 20:12
Ciastek: m 2
8 m
m*m−8*2=m2−16
9 mar 20:13
Ciastek: wy mam źle to fakt
9 mar 20:14