środek i promień następujących okręgów
Natalia: Prosiłabym o pomoc

Nie brałam jeszcze czegoś takiego i mam z tym problem. Mógłby mi ktoś
napisać jak się to robi?
Znajdź środek i promień następujących okręgów
x
2+y
2+4x−6=0
i
x
2+y
2=1
29 paź 08:34
Bogdan:
Napisz
Natalio wzór na odległość między punktami: A = (x
1, y
1), B = (x
2, y
2).
W razie problemów znajdziesz go tutaj:
1248.
29 paź 09:17
Bogdan:
Pragnę Ci wykazać, że nieprawdą jest Twoje stwierdzenie:
"nie brałam jeszcze czegoś takiego".
Czym jest długość promienia okręgu? Jest właśnie odległością między dwoma punktami:
punktem S = (x0, y0) będącym środkiem okręgu i dowolnym punktem P = (x, y)
leżącym na okręgu.
Odległość d między punktami A = (x1, y1), B = (x2, y2):
(x2 − x1)2 + (y2 − y1)2 = d2 Ten wzór znasz, wynika on z twierdzenia Pitagorasa.
Analogicznie − odległość r między punktami: S = (x0, y0), P = (x, y):
(x − x0)2 + (y − y2)2 = r2
To jest właśnie równanie okręgu. Po podniesieniu wyrażeń w nawiasach do kwadratu
z pomocą wzorów skróconego mnożenia i zapisaniu wszystkich składników po jednej
stronie równania otrzymujemy równanie okręgu w postaci ogólnej.
29 paź 09:37
Natalia: Możliwę ale tego nie rozumiem co mam tu policzyć deltę np pierwsze ? x1 i x2 mogę wyliczyć
mając deltę.
29 paź 10:06