matematykaszkolna.pl
środek i promień następujących okręgów Natalia: Prosiłabym o pomocemotka Nie brałam jeszcze czegoś takiego i mam z tym problem. Mógłby mi ktoś napisać jak się to robi? Znajdź środek i promień następujących okręgów x2+y2+4x−6=0 i x2+y2=1
29 paź 08:34
Bogdan: Napisz Natalio wzór na odległość między punktami: A = (x1, y1), B = (x2, y2). W razie problemów znajdziesz go tutaj: 1248.
29 paź 09:17
Bogdan: Pragnę Ci wykazać, że nieprawdą jest Twoje stwierdzenie: "nie brałam jeszcze czegoś takiego". Czym jest długość promienia okręgu? Jest właśnie odległością między dwoma punktami: punktem S = (x0, y0) będącym środkiem okręgu i dowolnym punktem P = (x, y) leżącym na okręgu. Odległość d między punktami A = (x1, y1), B = (x2, y2): (x2 − x1)2 + (y2 − y1)2 = d2 Ten wzór znasz, wynika on z twierdzenia Pitagorasa. Analogicznie − odległość r między punktami: S = (x0, y0), P = (x, y): (x − x0)2 + (y − y2)2 = r2 To jest właśnie równanie okręgu. Po podniesieniu wyrażeń w nawiasach do kwadratu z pomocą wzorów skróconego mnożenia i zapisaniu wszystkich składników po jednej stronie równania otrzymujemy równanie okręgu w postaci ogólnej.
29 paź 09:37
Natalia: Możliwę ale tego nie rozumiem co mam tu policzyć deltę np pierwsze ? x1 i x2 mogę wyliczyć mając deltę.
29 paź 10:06