wielomiany, parametr
time: dla jakich wartosci parametru m (m∊R) rownanie x4+(m−1)x2+m2+4m−5=0 ma dwa rozne
rozwiazania?
t=x2 , t≥0
warunki: Δ=0 , t1*t2<0
t2+(m−1)t+m2+4m−5=0
Δ=m2−2m+1−4(m2+4m−5)= −3m2−18m+21=−3(m+7)(m−1) ⇒ m=−7 v m=1
t1*t2= (m2+4m−5)/2 <0
(m+5)(m−1)<0 ⇒ m∊(−5,1)
dlaczego ostatecznie m∊ (−5,1) u {−7} zamiast (−5,1> U {−7}
9 mar 17:27
pigor: hmm... , nie ma sensu twoja koniunkcja Δ=0 i t
1*t
2<0
jeśli już, to Δ>0 i t
1*t
2<0 , ot i masz odpowiedź dlaczego

. ...
9 mar 17:42
9 mar 20:02