wielomian
time: (prawie)rozwiązane, proszę o wytłumaczenie ostatecznego zbioru rozwiązan
dla jakich wartosci parametru m (m∊R) rownanie x4+(m−1)x2+m2+4m−5=0 ma dwa rozne
rozwiazania?
t=x2 , t≥0
warunki: Δ=0 , t1*t2<0
t2+(m−1)t+m2+4m−5=0
Δ=m2−2m+1−4(m2+4m−5)= −3m2−18m+21=−3(m+7)(m−1) ⇒ m=−7 v m=1
t1*t2= (m2+4m−5)/2 <0
(m+5)(m−1)<0 ⇒ m∊(−5,1)
dlaczego ostatecznie m∊ (−5,1) u {−7}
9 mar 16:59
ania96: to z rozszerzonej matury z wsipu?
9 mar 17:07
time: nie, ze zbioru zadan pazdro
9 mar 17:11
time: pomoże ktoś?
9 mar 17:15
Mila:
Po wprowadzeniu zmiennej pomocniczej t,
masz dwa warunki:
1) Δ=0 i t
1=t
2>0⇔
| | −(m−1) | |
(m=−7 lub m=1) i |
| >0⇔ |
| | 1 | |
(m=−7 lub m=1) i m<1⇔
m=−7
=====
Lub
2)
Δ>0 i jeden z pierwiastków ujemny a drugi dodatni⇔
| | c | |
(m∊(−7,1) ) i |
| =m2+4m−5<0⇔ |
| | a | |
(m>−7 lub m<1) i (m>−5 i m<1)⇔m∊(−5,1)
odp.
m∊(−5,1)U{−7}
9 mar 18:30