matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Help
asd:
wykaż że jeśli a+b+c=0 to ab+bc+ac≤0
9 mar 17:07
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3837.html
9 mar 17:08
pigor:
..., lub np. tak : a+b+c=0 ⇒ c=−(a+b) ⇒
ab+bc+ac=
ab+b(−a−b)+a(−a−b)= = ab−ab−b
2
−a
2
−ab= −(a
2
+ab+b
2
)= −(a
2
+2a
1
2
b+
1
4
b
2
+b
2
−
1
4
b
2
)= =
− ((a+
1
2
b)
2
+
3
4
b
2
) ≤ 0
c.n.w. . ...
9 mar 17:25