proszę o pomoc:-)
magda.: Oblicz cosα + cosβ wiedząc iż sinα*sinβ=2/5...
9 mar 16:33
ania96: to rozszerzona matura z wsipu?
9 mar 17:12
magda.: Mógłby ktoś nakierować jak się za takie zadanie zabrać?
9 mar 23:15
da: na pewno dobrze przepisalas ?
9 mar 23:19
9 mar 23:20
magda.: Tak..odpowiedź brzmi 3√5/5 ale nie wiem jak się za to zabrać...
9 mar 23:22
pawel95: sin
2 a + sin
2 b + (2* sin a * sin b) = ( sin a + sin b)
2
sin
2 a + sin
2 b = 1
2* sin a * sin b = 4/5
| | 3 | |
( sin a + sin b)2 = 9/5 => sin a + sin b = |
| = cos a + cos b |
| | √5 | |
9 mar 23:27
Eta:
cosα=sinβ, cosβ= sinα
sin
2α+cos
2β=1 ⇒ (sinα+cosβ)
2−2sinα*cosβ= 1
| | 4 | | 9 | |
(cosα+cosβ)2− 2sinα*sinβ=1 ⇒ (cosα+cosβ)2= 1+ |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 3√5 | | 3√5 | |
to cosα+cosβ= |
| = |
| lub cosα+cosβ= − |
| |
| | √5 | | 5 | | 5 | |
9 mar 23:27
magda.: Okej.bardzo Wam dziekuje.
9 mar 23:31