doprowadź do najprostrzej postaci
Dawid: [y3/(y2*y(−3})]4/[(1/y)4*1/y−2]−3 za y należy podstawic √2√2
8 mar 20:16
8 mar 20:17
Dawid: Źle mi wychodzi i nie obaczajam − ten przykład to hardcor
8 mar 20:47
Dawid: pomoże ktoś?
8 mar 20:57
Antek: | | y3 | |
najpierw policz ile to jest |
| = |
| | y2*y−3 | |
8 mar 20:59
Dawid: y−3 − zgadza się?
8 mar 21:04
Antek: Nie . Nie zgadza sie
Do mianownika zastosuj 7 wzor (linku podanego przez Piotra ) a potem zastosuj wzor 8 od gory
Licz jeszcze raz
8 mar 21:08
Dawid: No tak zrobilem w mianowniku y2*y−3 to sie równa y3−3 i wtedy potęge licznika (y3) skróciłem
z potęgą y w mianowniku (y3)
8 mar 21:13
Antek: | | y3 | |
to napisz dokladnie jaki jest mianownik 1 wyrazenia czy |
| czy |
| | y2*y−3 | |
8 mar 21:23
Dawid: to jak z tego Twoim zdaniem nie wychodzi y−3 to co?
8 mar 21:31
Antek: Dawid .
Jesli to jest 1 zapis to = U{y
3}{y
2+(−3)=U{y
3}{y
−1=y
3−(−1)=y
4
| | y3 | | y3 | | y3 | | y3 | |
Jesli to jest drugi zapis to = |
| = |
| − |
| =1− |
| |
| | y3−3 | | y3 | | 3 | | 3 | |
Ja tego nie wiem bo z Twojego zapisu nie moge odczytac
| | y3 | | 1 | |
A moze jest jescze inaczej np tak U{y3}{y2*{y(−3)}= |
| = − |
| |
| | −3y3 | | 3 | |
Naprawde tego nie wiem bo nie napisales
Dopoki tego nie napiszsesz to nie bede dalej rozwiazywal bo szkoda mojej roboty OK?
8 mar 21:42