dzielenie wielomianów
Itai: Wykaż że wielomian W(x)=x4−15x2+10x+24
jest podzielny przez każdy z dwumianów x−2, x−3, x+1, x+4
8 mar 19:27
8 mar 19:27
Itai: a wiesz że tam jest jeden prosty przykład , widac ze sam nie umiesz tego zadania rozaiwązać
8 mar 19:29
Itai: forum jest po to, żeby pomagać innym rozwiazać, a nie wstawiać tylko nie przykłady
Teoria i wzory są na nic gdy nie wie sie jak rozwiazać zadanie, więc rusz mózgownica
8 mar 19:30
bezendu:
Umiem, ale Ty nie umiesz bo nawet nie znasz teorii i myślisz, że wstawisz 500 zadań przepiszesz
i masz odrobioną pracę domową hahaha
8 mar 19:30
bezendu:
Teoria jest po to żeby stosować ją w praktyce.
8 mar 19:30
8 mar 19:40
8 mar 19:42
pigor: ...,, otóż z tw. o reszcie z dzielenia wielomianu W przez
dwumian typu (x−r), powinieneś wykazać,że
W(2)= W(3)=W(−1)=W(−4)= 0, a więc zrób to sam(a)
−−−−−−−−
lub inaczej czy potrafisz rozłożyć dany wielomian na czynniki
dokładnie tak :W(x)= (x−2)(x−3)(x+1)(x+4) ; jeśli tak koniec dowodu.
8 mar 19:46
Itai: dziekuje
8 mar 19:48
bezendu: Napisałem Ci żebyś spojrzała do teorii ale to chyba zbędne tłumaczenie.....
8 mar 19:49
Itai: tyle że ja z teorii nic nie kumam
8 mar 19:56
pigor: ..., ja jednak
Itai rozumiem, bo ja tez wolałem
sam dochodzić z podanego mi rozwiązania, a ponieważ
wiele z nich mnie nie zadowalały, szukałem sam swoich,
innych rozwiązań tego samego problemu i tyle, właśnie
tak wyglądała moja nauka matematyki ..

a więc pokażę − jak ci się nie uda − drugim sposobem , dobrze
8 mar 20:02