dzielenie wielomianów
Itai: Dla jakich wartosci parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+2x2−ax−20b
przez P(x) = x2−3x+5a
jest równa R(x)=9x−5?
8 mar 19:25
8 mar 19:27
8 mar 19:28
8 mar 19:29
8 mar 19:38
Wazyl: Każdy wielomian można zapisać w postaci:
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
Podobie jak np liczbę 7:
7=3*2+1
Gdzie: P(x) to wielomian przez który dzielimy(2), Q(x) to wynik dzielenia(3) i R(x) to
reszta(1).
Twój wielomian wygląda tak:
W(x)=x3+2x2−ax−20b. To jest Twoje "7".
P(x)=x2−3x+5a. To jest Twoje 2.
Czyli możemy zapisać:
x3+2x2−ax−20b=K(x)*(x2−3x+5a)+9x−5
Dalej sama!
8 mar 19:44
Itai: no i co dalej?
8 mar 19:49
Wazyl: I dalej myśl sama. Podałem ogólny sposób rozwiązania prawie wszystkich Twoich zadań.
Pozdrawiam!
8 mar 19:49
Itai: no ale co dalej mam z tym zrobić?
ja nie mam pojęci8a
8 mar 19:52
Etykieta:
To Twój problem i na tym forum obowiązuje kultura.
Chcesz pomocy, to zachowuj się jak przystało na dorosłą osobę, a nie rozwydrzoną nastolatkę.
8 mar 20:33
pigor: ..., Dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=x
3+2x
2−ax−20b przez P(x) = x
2−3x+5a jest równa R(x)=9x−5 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no cóż to może np. tak : z warunków zadania i tw. o podzielności
wielomianów masz równość:
W(x)= P(x)*Q(x)+R(x) ⇔
x3+2x2−ax−20b ≡ (x
2−3x+5a) (x−c) + 9x−5 =
= x
3−cx
2−3x
2+3cx+5ax−5ac+9x−5 =
x3−(c+3)x2+(3c+5a+9)x−5ac−5 ⇔
⇔ −c−3=2 i −a=3c+5a+9 i −20b=−5ac−5 ⇔ c=−5 i −6a=−15+9 i −20b=25a−5 ⇒
⇒ a=1 i −20b=20 ⇔
a=1 i b=−1 ⇔
(a,b)=(1,−1) . ...
8 mar 21:40