dzielenie wielomianów
Itai: Reszta z dzielenia wielomianu W(X) przez x+2 jest równa −2 a z dzielenia przez x+1 jest równa
18
Oblicz reszte z dzielenia W(x) prezez (x+2)(x+1)
8 mar 19:21
8 mar 19:22
Mila:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+2 jest równa (−2)⇔ W(−2)=−2
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+1 jest równa (18)⇔ W(−1)=18
Reszta z dzielenia W(x) przez (x+2)(x+1) ma postać R(x)=ax+b
W(x) możemy zapisać tak:
W(x)=(x+1)*(x+2)*Q(x)+R(x)
W(−2)=0*Q(x)+R(−2)=−2⇔a*(−2)+b=−2
W(−1)=0*Q(x)+R(−1)=18⇔a*(−1)+b=18
Rozwiązujesz układ równań:
−2a+b=−2
−a+b=18
a=20
b=38
R(x)=20x+38
8 mar 21:17