podobieństwo
Paga:

Przekątne trapezu podzieliły go na cztery trójkąty. Niech P1, P2, P3 i P4 oznaczają pola tych
trójkątów. Oblicz pole trapezu, gdy: P1=14, P2=35
Trzeba z podobieństwa tylko nie widzę tych podobieństw....
ΔABD~ΔABC a ΔACD~ΔDBC

I co dalej?
Patrzyłam tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/110203.html ale wciąż nie rozumiem.
7 mar 19:20
jakubs: Zauważ, że P2=P4.
P4=P2=
√P1*P3
35=
√14*P3
Teraz wzór na pole trapezu P=(
√P1+
√P3)
2
7 mar 19:40
pigor: ..., otóż, łatwo wykazać, że p
2=p
4 , więc
P t = 2p
2+p
1+p
3=2*35+14+p
3=
84+p3= ? , ale
| | p3 | | p4 | | p4 | |
np. |
| = |
| ⇒ p3= p2* |
| = |
| | P2 | | p1 | | p1 | |
| | 35 | |
= 35* |
| = 52*35= 87,5, zatem P t = 84+87,5 = 171,5 . |
| | 14 | |
7 mar 19:42
Paga: Skąd wzór na P2=√P1*P3 ?
7 mar 19:44
Paga: a no i jeszcze skąd wiemy że P2=P4 ? jak to zapisać?
7 mar 19:46
jakubs: W podanym linku wszystko masz wytlumaczone P=P1+2P4+P3 . Zauważ wzór skróconego mnożenia
P=(√P1+√P3)2 Jak rozłożysz wzór skróconego mnożenia to otrzymasz 2√P1*√P3=2P4. Dalej
otrzymujesz P4=√P1*P3 .
P2+P3=P3+P4
P2=P4
7 mar 19:56
Paga: ok. "już" widzę i chyba...rozumiem

dziękuję.
7 mar 20:08