funkcja liniowa
Ilona: O funkcji liniowej f wiadomo, że liczba 5 jest jej miejscem zerowym oraz f (5)+ f (−5)=10.
Funkcję f można opisać wzorem:
A. f (x)=− 5x+5
B. f (x)=−5x− 5
C. f (x)= 5x−5
D. f (x)=5x− 5
poproszę z rozwiązaniem.
7 mar 13:31
ICSP: f(5) = 0
f(5) + f(−5) = 10 to 0 + f(−5) = 10 stąd f(−5) = 10
mamy zatem dwa punkty należące do prostej : f(5) = 0 i f(−5) = 0
Wyznaczenie wzoru nie powinno być już problemem. :
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
7 mar 13:34
ICSP: Dodam, że żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna.
7 mar 13:35