równość wielomianów
Noe: równość wielomianów
Witam!
Mam rozwiązanie pewnego zadania tylko nie wiem jak wyciągnąć (x−1) z pierwszego równania.
Jeżeli opisanie wyciągnięcia możliwe jest w krokach, bardzo prosiłbym o to.
2x4−x3+2x2−3= (x−1)(2x3+x2+3x+3)
(x−1)(2x3+x2+3x+3)= (x−1)(2x3+ax2+bx+3)
zatem: a= 1 , b= 3
7 mar 08:14
Noe: Chodzi mi o to żeby rozpisać (x−1)(2x3+x2+3x+3) jak powstało bo nie wiem skąd się wziął 3x..
7 mar 08:45
Aerodynamiczny: Podziel pierwszy wielomian przez x−1
7 mar 08:48
7 mar 08:51
Noe: 2x
3+x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2x
4−x
3+2x−3)(x−1)
−2x
4+2x
3
−−−−−−−−−−−−−
x
3+2x
−x
3+x
2
−−−−−−−−−−

W tym momencie się gubie
7 mar 08:54
Tadeusz:
... to Ty wreszcie zdecyduj się jaki jest ten wielomian
Raz piszesz 2x ... raz 2x2
7 mar 09:02
Noe: Mój błąd, tylko teraz nie wiem co dalej
2x3+x2+3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2x
4−x
3+2x
2−3)(x−1)
−2x
4+2x
3
−−−−−−−−−−−−−
x
3+2x
2
−x
3+x
2
−−−−−−−−−−
3x
2−3
−3x
2+3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
7 mar 09:14
J: Przedostatnia linijka: 3x2 + 0x − 3 i dzielisz dalej
7 mar 09:22
Noe: Teraz wyszło :c
Tylko skad wzieło się 0x ?
7 mar 09:28
J: bo w przedostatniej linijce masz skrótowo zapisany wielomian: 3x2 + 0x − 3 = 3x2 − 3.
7 mar 09:38
Aga1.: Podam inny przykład
x3+2=x3+0x2+0x+2
7 mar 09:40
Noe: Aaa, teraz już rozumiem

Dziękuje za łopatologiczne wytłumaczenie
7 mar 09:43