Wielomiany
problem_matematyczny: Wykresem funkcji liniowej jest linia prosta k nachylona do osi OX pod kątem rozwartym α takim,
3
że cosα= −
.
5
a) wykaż, że prosta jest prostopadła do prostej l; 6x−8y+7=0
b) wyznacz wszystkie wartości parametru m, tak aby prosta była rownoległa do prostej l1 o
równaniu (m−3)x − (m+2)y − 5=0
Podpowiedziałby ktoś jak tego cosinusa wykorzystać ?
6 mar 21:42
Eta:
3
4
cosα= −
to sinα=+
5
5
4
współczynnik kierunkowy prostej k : ak= tgα= −
3
6
3
współczynnik kierunkowy prostej l : al=
=
8
4
4
3
jeżeli ak*al= −1 ⇒ −
*
= −1 ⇒ proste k ⊥l
3
4
6 mar 22:20
problem_matematyczny: hmm ale nie rozumiem jak obliczyłaś ak to tak zawsze jest ze wspólłczynnik a to tg ?