matematykaszkolna.pl
ciągi Bartek: W jaki sposób znaleźć wzór na n−ty wyraz takiego ciągu?: (an)=(1,1,2,2,3,3,...)
6 mar 20:38
Trivial: Licząc od zera: an = 1 + [12n]. [x] − część całkowita.
6 mar 20:41
Bartek: Sory, ale nie zrozumiałem.
6 mar 20:43
Trivial: Czego nie rozumiesz?
6 mar 20:45
Bartek: Tzn. nie. Chodzi mi o to, jak do tego dość jakoś algebraicznie, bo w pamięci to jak taki docent jeszcze nie jestem.
6 mar 20:45
Trivial: Nie za bardzo się da to zrobić algebraicznie. Po prostu trzeba dopasować coś "na oko".
6 mar 20:46
Bartek: No dobrze, ale przecież przy pomocy twojego wzoru i tak się nie wynika drugi element, bo a2=1, a u ciebie a2=2,bo jest część całkowita.
6 mar 20:48
Bartek: A nie Zaraz
6 mar 20:48
Piotr: słowa klucz : licząc od zera
6 mar 20:50
Trivial: Mówiłem, że licząc elementy od zera. Jeśli od jedynki to trzeba przesunąć wzór o jeden. an = 1 + [12(n−1)]
6 mar 20:51
Bartek: O co chodzi z tą częścią całkowitą? Bo nie rozumiem samego zapisu: an=1 + [1/2 n]. Jeżeli mam: n=1 to a1=1+1/2 n=2 to a2=1+1 n=3 to a3=1+3/2 i tak dalej. No to co te wyrazy mają wspólnego z moim ciągiem?
6 mar 20:51
Bartek: Aha, już rozumiem.
6 mar 20:52
Trivial: Przykłady: [32] = 32 [1.25] = 1 [72] = 3 [−12.23] = −13 [x] = min { k | k∊Z, k ≤ x }
6 mar 20:53
Bartek: Ale mam mimo wszystko pytanie: czemu Trivial na samym początku napisałeś [1/2 n] ? Dlaczego nie może być (1/2 n)?
6 mar 20:54
Trivial: oj, miał być max. [x] = max { k | k ∊ Z, k ≤ x }
6 mar 20:54
Bartek: Dobra, to ostatnie pytanie, bo chyba już wiem gdzie mam braki w wiedzy. Czy możesz Trivial zapodać jakiś link albo nazwę tematu odnośnie twojego ostatniego postu? tzn. o co chodzi z tymi max{} i min{}?
6 mar 20:57
Trivial: Zamiast tego opiszę słowami. [x] = max { k | k ∊ Z, k ≤ x } oznacza: wybieramy największą możliwą liczbę całkowitą k, która spełnia k ≤ x. Wtedy [x] = k. I to tyle.
6 mar 21:00
Bartek: Już wiem. Po prostu chodzi o cechę. Przed chwilą się do tego na piszu dokopałem. Dziękować.
6 mar 21:02
Bartek: Hehe...no dobra a teraz mam takie coś: (1,2,2,3,3,3,4,4,4,4,...) Ja na prawdę nie wiem jak to zrobić tak na czuja.
6 mar 21:09
Bartek: Nie no naprawdę nie wiem. Już to rozpisuję dziesiątkami ułamków i nic mi nie wychodzi. Zastanawia mnie, jaką drogą do tego ostatniego dojść.
6 mar 21:25
Bartek: Usiłuję np tak: an=a1 + [5/4 n] albo jakoś podobnie. Bo tutaj chodzi o jakieś takie opóźnienie w otrzymywaniu większych wartość wyrazu ciągu tzn. że np. wyraz o wartości 4 otrzymujemy dopiero po trzecim 3.
6 mar 21:28
Trivial: Zaraz pomyślę.
6 mar 21:44
6 mar 21:47
Bartek: Słuchajcie, to nie o to chodzi, że potrzebuję gotowca. Przed chwilą usiłowałem to rozwiązać, ale po prostu jakoś mi to nie idzie no. Nie wiem. Może z duży skok z zadaniami zrobiłem. Może powinienem zacząć od czegoś łatwiejszego. Sęk w tym, że chciałbym się już przygotować do matmy na studia i opanować jako taką materiał z I roku studiów. Żeby potem było łatwiej jak już będę studiował. A tak w ogóle, chodzi o studiowanie informatyki.
6 mar 21:55
Trivial: Bartek, jeśli chcesz tylko się trochę przygotować to rozwiązuj sobie zadanka bardziej typowe. To zadanie jest nietypowe (trzeba dużo kombinować).
6 mar 22:25
Bartek: Tsa...tylko,że to jest jedno z prostszych zadań ze skoczylasa. No nic. Nie będę się poddawał i jakoś będzie się szło do przodu.
6 mar 22:37
Krzysiek: Tylko,że w Skoczylasie są z reguły 'ciekawsze' zadania. A takie standardowe to np. Krysicki,Włodarski.
6 mar 22:39
Bartek: Okej, dziękować. Mam Krysickiego, więc tego chyba się będę trzymał.
6 mar 22:49