Znajdź wzór ciągu:
Puma: Znajdź wzór ciągu:
a) {1,2,2,3,3,3,4,4,4,4...}
b) {1,0,2,0,3,0,4,0...}
2 gru 20:41
Puma: Pomoże ktoś ?
2 gru 21:12
2 gru 21:14
Janek191:
b) Łatwiejsze
a2n −1 = n
a2n = 0
2 gru 21:25
Janek191:
b) Łatwiejsze
a2n −1 = n
a2n = 0
2 gru 21:25
Panko: b) an =((−1)n+1 +1)/4) * (n+1)
2 gru 21:26
2 gru 21:30
Panko: a) an=k+1 dla k(k+1)<2n<=(k+1)(k+2)
2 gru 21:33
Panko: a)
wychodząc z uwagi a
n(n+1)/2 +i= n+1 gdy 1<= i<= n+1 możemy otrzymać jawny
wzór na a
n
| | ⎧ | [√2n+1/4 −1/2]+1 gdy √8n+1∉N | |
| an = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | [√2n+1/4 −1/2] gdy √8n+1 ∊N | |
6 gru 16:05