ciągi prosze o pomoc
mi: Wykaż , że ciąg a
n=4
2n+1 jest geometryczny
wtedy ciąg jest geometryczny kiedy : a
n+1/a
n =q ?
wiec podstawiam :
a
n=4
2(n+1) +1 / a
n=4
2n+1 = 4
2(n+1)+1 / 4
2n+1 = 4
2n+2+1 /4
2n+1
=4
2n+3/ 4
2n+1 =
6 mar 16:47
kika: =42=q
6 mar 16:50
Ajtek:
| 42n+3 | | 42n+1+2 | | 42*42n+1 | |
| = |
| = |
| =... |
| 42n+1 | | 42n+1 | | 42n+1 | |
6 mar 16:50
6 mar 16:51
mi: q=42 czyli jest stałe ? czyli jest to ciąg geometryczny ?
6 mar 16:55
kika: yes
6 mar 16:55
mi: dziękuje

mogę prosić o sprawdzenie jeszcze jednego zadania z ciagów ?
6 mar 16:56
kika: ok
6 mar 17:09
mi: Napisz wzór ciągu geometrycznego w ktorym wyraz drugi wynosi 6 , a wyraz szósty 96. Oblicz sumę
dziesieciu początowych wyrazów tego ciągu . Proszę o pomoc jak sie do tego zabrać ?
6 mar 17:22
Ajtek:
a2=6
a6=96=a2*q4
6 mar 17:23
Kamix: a
2=6
a
6=96
q
4=16
q=4 lub q=−4
Podstawiasz do wzory, liczysz ; )
6 mar 17:24
ola: jak q obliczyc ?
6 mar 17:25
mi: czyli a1 = 2 ? a a3 = 10 ?
6 mar 17:28
walt: Kamix, wkradł Ci się mały błąd,
q4=16 , czyli
q=2 lub q=−2
6 mar 17:40
walt: mi,
teraz, gdy masz już q musisz wyliczyć a
1,
a
2=a
1q
| | a2 | | 6 | |
a1= |
| = |
| =3 lub a1=−3 |
| | q | | 2 | |
6 mar 17:42
mi: a jaki jest wzór na sume 10 kolejnych wyrazów ?
6 mar 17:43
6 mar 17:44
mi: czyli wzró tego ciągu to an = a1*q czyli 3*2 ?
6 mar 17:51
mi: suma mi wyszła 210 = 1024 cos za mało
6 mar 18:01
walt: wzór na sumę przedstawia się w ten sposób:
6 mar 18:01
ma: s10 =3* 1−210 /1−2 ?
6 mar 18:07
walt: Zgadza się.
6 mar 18:33