ZADANIA ZAMKNIETE
Zadanie 1. (1pkt)
Dane są przedziały A = < −2, 4) i B = ( 3, 5>. Liczba 4:
A. należy tylko do przedziału A
B. należy do obu przedziałów
C. należy tylko do przedziału B
D. nie należy do żadnego z nich.
Zadanie 2. (1pkt)
Jeżeli A = ( −∞, 3> i B = ( −2, 7), to różnica A \ B jest przedziałem:
A. ( −∞, −2 )
B. ( −∞, −2 >
C. ( −∞, 7)
D. ( −2, 3 >
Zadanie 3. (1pkt)
Wynik działania ( −∞, 3> \ {3,5} jest równy:
A. ( −∞, 3)
B. ( −∞, 3)∪(3, 5)
C. ( −∞, 3>
D. ( −∞, 5>
Zadanie 4. (1pkt)
Przedział < −1, 3) jest wynikiem działania:
A. ( −4, 3)∪(1, 5)
B. < −1, +∞)∩(3, +∞)
C. < −1, 0)∪< 0, 3)
D. < −1, 1)∪( −3, 3)
Zadanie 5. (1pkt)
Liczba |5 – 7| – |–3 + 4| jest równa:
A. – 3
B. – 5
C. 1
D. 3
Zadanie 6. (1pkt)
Liczba | 1,(41) √2 | jest równa:
A. 1,(41) √2
B. 1,(41) √ 2
C. √2 ( )
D. √2 – ( )
Zadanie 7. (1pkt)
Liczba |√5−3| + | √5−2 jest równa:
A. 1
B. – 5
C. 2√5 + 5
D. 2√5
Zadanie 8. (1pkt)
Wyrażenie 3x – |1 – x| + 2|x – 2| jest dla x ∊ <1; 2> równe:
A. – 5
B. – 3
C. 3
D. 5
Zadanie 9. (1pkt)
Jeżeli x∊( −2, 0), to wartość wyrażenia |x – 3| − |x + 2| − 2|x| jest równa:
A. 1,
B. −1
C. 1,5
D. 2
Zadanie 10. (1pkt)
Przedział < −12, 12> jest zbiorem liczb spełniających nierówność:
A. |x| > 12
B. |x| ≥ 12
C. |x| < 12
D. |x| ≤ 12
Zadanie 13. (1pkt)
Zbiór liczb, których odległość na osi liczbowej od liczby (−3) jest równa 5, można opisać
równaniem:
A. |x| = 3
B. |x| = 5
C. |x + 3| = 5
D. |x – 5| = −3
Zadanie 14. (1pkt)
Zbiorem rozwiązań nierówności |x + 2| 5 jest przedział:
A. < –3; 7>
B. < –7; 3>
C. < 0; 3>
D. < –3; 3>
Zadanie 15. (1pkt)
Zbiór (– ∞; –2) ∪ ( 4; +∞) jest zbiorem rozwiązań nierówności:
A. |x + 1| > 3
B. |x – 3| > 1
C. |x – 1| > 3
D. |x + 3| > 1
ZADANIA OTWARTE
Zadanie 16. (4pkt)
Przedział A jest zbiorem tych liczb rzeczywistych, których odległość na osi liczbowej od liczby
4 jest mniejsza od 2, a przedział B jest zbiorem tych liczb, których odległość od liczby 2
jest mniejsza od 4. Wyznacz część wspólną oraz sumę przedziałów A i B.
Zadanie 17. (5pkt)
Na osi liczbowej zaznaczono przedział A złożony z tych liczb rzeczywistych, których odległość
od liczby 1 jest niewiększa niż 5. Przedział przesunięto wzdłuż osi w kierunku ujemnym o dwie
jednostki, otrzymując przedział B. Wyznacz:
a) wszystkie liczby całkowite, które należą do iloczynu przedziałów A i B,
b) wszystkie liczby naturalne, które należą do sumy przedziałów A i B,
c) przedział, który jest różnicą przedziałów A i B.
Zadanie 18. (6pkt)
Zbiór A jest zbiorem rozwiązań nierówności |x – 2| ≤ 3, zaś zbiór B – zbiorem rozwiązań
nierówności |x + 1| > 2. Wyznacz zbiory: A, B, A \ B, B \ A, A∩B oraz A∪B.
Zadanie 19. (3pkt)
Zaznacz na osi liczbowej przedziały A =(−4, 32> oraz B =<13,6> , a następnie podaj:
a) najmniejszą liczbę naturalną, która należy do zbioru A∪B,
b) największą liczbę całkowitą, która należy do zbioru B \ A.
Wiem, że daję dużo zadań, ale na prawdę jestem z matematyki tępa
Proszę pomóżcie, błagam
Z góry dziękuje
| 1 | ||
dla przykładu: do przedziału <0;5> należą liczby 1 , | , π , √2 .... | |
| 2 |
pomocyyy



!11