Geometria analityczna
karlooina:

Z punktu A (6,3) poprowadzono styczne do okręgu x
2 + y
2 − 6y = 0 . Podaj równania stycznych.
Oblicz odległość punktów styczności oraz pole figury zaznaczonej na rysunku ( kropeczki ).
6 mar 14:07
Wazyl: Zaczynamy od tyłu:
3)Wzór na pole znamy?
2)Jak obliczysz jak odległe są punkty?
1) Jeżeli są styczne to przechodzą przez okrąg i pkt. Na początek "wyciągnij" równanie okręgu !
6 mar 14:26
karlooina: 1 ) x2 + (y−3)2 = 9
r = 3
S = (0,3)
|SA| = 6
2) Dwa trójkąty SAC i SAB i tw. cos ?
3) P SCAB − wycinek koła ? Jeżeli przy A jest α, to przy pkt. S mamy 2 α ?
6 mar 15:01
6 mar 15:37
karlooina: Dzięki. Może jakaś podpowiedź co z tym polem ?
6 mar 21:29
MQ: Pole = Pole czworokąta BSCA − pole wycinka koła BSC
6 mar 22:58