Geometria analityczna
geo:

A=(17,16)
S=(−3,1)
|BS|=|CS|=5
√5
AB i AC są styczne do okręgu
wyliczyłam, że |AS|=25
|BC| wyszło mi 8
√2 (dobrze?)
nie wiem jak obliczyć współrzędne punktów B i C
robię coś takiego
|AC|=
√(17−x)2+(16−y)2 i chcę odczytać współrzędne C, ale wychodzą współrzędne pkt A
Jak obliczyć współrzędne pkt B i C?
2 mar 19:02
bezendu:
Zadania info widzę

Wyznaczyć równania stycznych a potem punkty styczności i ze wzoru na długość odcinka
2 mar 19:05
geo: chciałam dać zad. z matury z oficyny, bo tam podobne rzeczy trzeba było policzyć, ale że przed
chwilą robiłam co nie co z info, to posłużyłam się danymi z tego serwisu
2 mar 19:07
bezendu:
Ja też wczoraj robiłem ten arkusz to rzuciło się w oczy mi to zadanie.
2 mar 19:07
Eta:
| | |BS|*|AB| | |
|BE|=h= |
| =.... |
| | |AS| | |
|BC|=2*|BE|=.....
2 mar 19:18
Eta:
I jak? pasuje?
2 mar 19:23
geo: Spróbuję dokończyć to zadanie jutro, dziś już nie mam siły na matmę

Dzięki za podpowiedzi
2 mar 19:23
Eta:
Stopień trudności tego zadania .... jak na podstawę
2 mar 19:24
geo: Nie ma pojęcia skąd mi się tam wziął √2 ; )
2 mar 19:25
bezendu:
Zrobię może komuś się przyda:
y=ax+b A=(17,16)
16=17a+b
b=16−17a
y=ax+16−17a
−ax+y+17a−16=0
S=(−3,1) r=5
√5
|20a−15|=
√a2+1*5
√5 /
2
400a
2−600a+225=125a
2+125
11a
2−24a+4=0
Δ=400
√Δ=20
a
2=2
y
2=2x−18
(x+3)
2+(2x−18−1)
2=125
x
2+6x+9+4x
2−76x+361−125=0
5x
2−70x+245=0
x
2−14+49=0
(x−7)
2=0
x=7 y=−4
| | 2 | | 142 | |
(x+3)2+( |
| x+ |
| −1)2=125 |
| | 11 | | 11 | |
Teraz dokończ bo mi się już nie chcę tego liczyć.
2 mar 19:25
bezendu:
Ten arkusz to jest bardzo prosty jak na maturę, w maju raczej takiego nie zobaczymy
2 mar 19:26
geo: Całego arkusza nie przejrzałam, ale mam trochę inne wrażenie : (
co to będzie z moja maturą.. chlip.. chlip...
2 mar 19:30
bezendu:
Teraz będą coraz trudniejsze te arkusze. Pierwszy zawsze na rozgrzewkę ''tak mówią''.
2 mar 19:32
Eta:
Może się komuś przyda

r=|BS|=5
√5 , |SA|=
√400+225= 25 |AB|=
√625−125= 10
√5
|BE|−− długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną
Jak wyżej na moim rys.
|BC|=2*|BE|=20
Pozdrawiam
bezendu
2 mar 19:34
bezendu:
Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam ciepło
2 mar 19:36