Oblicz objętości brył
Fiałka: Naczynie w kształcie walca o średnicy podstawy równej 18 cm i wysokości 16 cm napełniono w
trzech czwartych wodą. Następnie włożono do niego metalową sześcienną kostkę o krawędzi
długości 10 cm. Oblicz, czy woda wylała się wylała z naczynia. W obliczeniach przyjmij π=3,14.
6 mar 08:13
Janek191:
2 r = 18 cm ⇒ r = 9 cm
h = 16 cm
Vw = Pp * h = π r2 *h= 3,14* (9 cm)2*16 cm = 4 069,44 cm3
0,25 V = 1017,36 cm3
Vk = a3 = ( 10 cm)3 = 1000 cm3
vk = 1000 cm3 < 1017,36 cm3
Woda nie wylała się z naczynia.
=========================
6 mar 08:49
6 mar 08:53
6 mar 10:16