Właściwości materii
XYZ: Oblicz gęstość ciała o masie 6 g, które po włożeniu do naczynia z wodą i całkowitym zanurzeniu,
spowodowało podniesienie się jej poziomu o 12 cm sześciennych.
Łódź motorowa płynie pod prąd z prędkością 4 m/s, natomiast z prądem z prędkością 6 m/s. Oblicz
wartość prędkość nurtu, jeżeli prędkość łodzi względem nurtu rzeki w obie strony była taka
sama.
2 mar 12:18
Maslanek: 1. Prawo Archimedesa
2. To zadanie z matury z tamtego roku? Na pewno podobne
2 mar 12:21
Maslanek: Oznaczmy v−prędkość łodzi; u−prędkość nurtu
Mamy
v+u=6;
v−u=4
(v+u−u)=(v−u+u)
v=5
u=1
2 mar 12:30
XYZ: Dzięki za pomoc. To 2. zadanie jest z gimnazjum, aż się zdziwiłam, że takie zadania są na
maturze.
2 mar 13:54
Trivial: XYZ, zadanko drugie często się trafia na maturze, ale chyba z matmy, a nie z fizyki.
2 mar 13:56
XYZ: Yhym.

A jak mam zastosować prawo Archimedesa w zadaniu 1.?
2 mar 14:01
Maslanek: Ciężar ciała = ciężar wypartej cieczy

Pomyśl

Jak nie będziesz dawać rady, to się odezwij
2 mar 14:14
Maslanek: Na maturze też się pojawia, ale z umiejętnością czytania wykresów
2 mar 14:14
XYZ: Ok, dzięki, spróbuję.
2 mar 14:15
XYZ: Nic mi nie wychodzi, pomóżcie.
2 mar 14:57
Janek191:
Gęstość ciała
| | m | | 6 g | | g | |
γ = |
| = |
| = 0,5 |
| |
| | V | | 12 cm3 | | cm3 | |
jeżeli ma być w SI, to zamień gramy na kilogramy i cm
3 na m
3 
To ciało nie powinno zatonąć !
2 mar 15:08
Janek191:
Gęstość ciała
| | m | | 6 g | | g | |
γ = |
| = |
| = 0,5 |
| |
| | V | | 12 cm3 | | cm3 | |
jeżeli ma być w SI, to zamień gramy na kilogramy i cm
3 na m
3
2 mar 15:08
Janek191:
Gęstość ciała
| | m | | 6 g | | g | |
γ = |
| = |
| = 0,5 |
| |
| | V | | 12 cm3 | | cm3 | |
jeżeli ma być w SI, to zamień gramy na kilogramy i cm
3 na m
3 
To ciało nie powinno zatonąć !
2 mar 15:09
XYZ: Dzięki
2 mar 18:06
MQ: To zadanie 1 wymyślił jakiś skończony kretyn. Nie dość, że nijak się ma do fizycznej
rzeczywistości, to jeszcze poziom podnosi się w nim o cm
3
2 mar 18:10
daras: poziom cieczy sie podnióśł

ale nie wiadomo jakie jest pole przekroju tego naczynia więc nie da sie rozwiązać
2 mar 18:40
daras: zapewne jest do tego jakiś rysunek na któym to widać ale XYZ o tym zapomniał
2 mar 18:40
6 mar 10:16
Domel: A wystarczyło napisać, że w napełnionym wodą naczyniu zatopiono ciało o masie 6 g i spowodowało
to wylanie się 12cm
3 wody − i to by miało jakiś sens

A jak to zatopiono − skoro gęstość ciała wychodzi mniejsza od gęstości wody

?
Nooo David Copperfield i Dynamo i Chris Engel nie z takimi rzeczami dają sobie radę
6 mar 11:48