funkcja liniowa
ahhh ta matematyka: proszę pomóżcie

1. prosta y=ax+b dla a<0 i b>0 przechodzi przez ćwiartki układu współrzędnych:
A. I II III
B. II III IV
C. I II IV
D. I III IV
2. funkcja f określona jest wzorem f(x)= (m−2)x+2 jest funkcją malejącą gdy:
A. m>2
B. m<2
C. m+2
D. m<0
3.O funkcji y=−2x+7 powiemy że jest:
A. malejąca i przecina oś OY w punkcie (−2.0)
B. rosnaca i przecina oś OY w punkcie (0.7)
C. rosnąca i przecina OY w punkcie (−2,0)
D. malejąca i przecina oś OY w punkcie (0,7)
4. Dana jest funkcjaf określona wzorem f(x)=−2x+4. Przedział, w którym wartości są ujemne to:
A. (2, +oo)
B. <2, +oo)
C. (−oo,2)
D. (−oo. −2)
5. funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)=−2x+1
a)oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie
b)narysuj wykres funkcji
c)oblicz dla jakich argumentow wartości funkcji f sa nie mniejsze niż 25
6. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)=(m
2−m−6)x+3 jest malejąca
7. dana jest funkcja f(x)=3m−4)x−m−1. wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których
funkcja ta:
a)ma miejsce zerowe (−7)
b) ma wykres nachylony do osi OX pod kątem 60stopni
c) ma wykres prostopadły do wykresu funkcji y=
14x+9
bardzo proszę nie potrafię rozwiązywać zadań z matematyki
i bardzo bym prosiła, by ktoś mi wytłumaczył powyższe zadania

z góry dziękuje
6 mar 02:40
daras:
6 mar 03:02
6 mar 03:03
ahhh ta matematyka: to jedno wiem jakzrobić, czyli jeden podpunkt w zad 7 ale reszta?
6 mar 08:40
J:
b) współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi kąta jaki tworzy prosta z dodatnią
częścią osi OX, czyli wspólczynnik Twojej prostej:
(3m − 4) = tg60
o i z tego równania oblicz m
| | 1 | |
c) wspóczynnik prostej prostopadłej do y = |
| x + 9 musi wynosić : − 4 , czyli: |
| | 4 | |
(3m−4) = − 4 i oblicz m
6 mar 08:47
Aga1.: 7b
a=tg60
0=
√3
i a=3m−4
Oblicz m gdy
3m−4=
√3
7c.
Warunek prostopadłości prostych y=a
1x+b
1 i y=a
2x+b
2
a
1*a
2=−1
U Ciebie
Oblicz m.
6 mar 08:49
Janek191:
z. 6
Funkcja liniowa y = a x + b jest malejąca , gdy a < 0
czyli , gdy
m
2 − m − 6 < 0
( m − 3)*( m + 2) < 0
dokończ
6 mar 08:55
ahhh ta matematyka: dzięki za podpowiedzenie do zadania 7
6 mar 12:24
ahhh ta matematyka: a jak z pozostałymi?
6 mar 12:24
ahhh ta matematyka: a w 6 można z Δ rozwiąząc?
6 mar 12:26
J: Nie ma takiej potrzeby, z postaci iloczynowej widać miejsca zerowe.
6 mar 12:27
ahhh ta matematyka: ok dzięki, a jak rozwiązać pozostałe zadania?
6 mar 12:29
J: Zad1) jeżeli a < 0, to funkcja liniowa jest rosnąca,czy malejąca ?
6 mar 12:33
ahhh ta matematyka: malejąca
6 mar 12:34
ahhh ta matematyka: ale co mi to daje? jak ja nie wiem jak ona będzie przebiegać
wydaje mi się, że są dwie opcje:
1) przechodzi przez I III i IV
2) przechodzi przez I II IV
ale czy ja dobrze myślę?
6 mar 12:37
J:

Tak i jej wykres zawsze przechodzi przez II −gą i IV − tą. Czy jednocześnie przechodzi przez
I−sza lub III−cią, decduje wspólczynnik b. Która prosta ma b > 0 , a która b < 0 ?
6 mar 12:39
ahhh ta matematyka: a w tym drugim będzie tak?:
f(x)=(m−2)x + 2
m−2<0
m<2
dobrze myslę?
6 mar 12:40
J: Skończmy zad 1)
6 mar 12:41
ahhh ta matematyka: w 1, muślę że jak jest większe od zera to pewnie ta zielona funkcja będzie, no ale jakby się
uprzeć to w tej czerwonej też b będzie większe od zera w pewnym momencie
a tak to ja się domyślam w ten sposób, że ok, skoro zielona funkcja jest wyżej to pewnie w tym
zadaniu odp będzie taka, że przechodzi przez I II IV
6 mar 12:44
J: Tak, funkcja zielona ma b > 0, a czerwona b < 0. Zatem odp C : I II IV.
6 mar 12:46
ahhh ta matematyka: a mogę zapytać? w którym miejscu to b może się znajdować?
6 mar 12:47
J: Zad 2) zrobiłaś dobrze
6 mar 12:48
ahhh ta matematyka: to super
6 mar 12:49
J: "b" to rzędna punktu przecięcia prostej z osią OY. Zauważ,że dla zielonej b>0,dla czerwonej b<0
6 mar 12:49
ahhh ta matematyka: a w 3 zad to funkcja jest malejąca
i teraz mam podstawić te punkty i sprawdzić która odp będzie pasować tak?
6 mar 12:51
ahhh ta matematyka: aaa, ok, dzięki
6 mar 12:51
J: Chcesz rozwiązć zad 3 ?
6 mar 12:51
J: Zad 3) Aby wyznaczyć punkt przecięcia z osią OY, należy za x podstawić x = 0
6 mar 12:53
J: Do sprawdzenia masz tylko odp. A i D, bo już wiesz ,że jest malejąca
6 mar 12:54
ahhh ta matematyka: dlaczego za x=0?
6 mar 12:54
J: Bo wszystkie punkty leżące na osi OY mają współrzędną x = ?
6 mar 12:58
ahhh ta matematyka: ok, to chyba w tym 3 mi wyszło dobrze

myślę, że jest to odp D
6 mar 12:58
ahhh ta matematyka: a, ok, no tak rzeczywiście
6 mar 12:59
J: Tak.
6 mar 12:59
ahhh ta matematyka: a jak 4 rozwiązać?
6 mar 13:02
J: Spróbuj narysować wykres tej funkcji .... i wszystko będzie jasne
6 mar 13:06
ahhh ta matematyka: czy będzie to tak wyglądać, że
0< −2x + 4
−4 < −2x |: (−2)
2 >x
i odp C?
6 mar 13:07
J: Ma mieć wartości ujemne ... pomyśl jeszcze raz.
6 mar 13:10
ahhh ta matematyka:

a wykres będzie tak wyglądał?
6 mar 13:10
J: Tak. I rozwiąż nierówność : −2x + 4 < 0
6 mar 13:14
J:
6 mar 13:15
ahhh ta matematyka: dlaczego tak?
dlaczego mniesze od 0?
6 mar 13:19
J: słowo "ujemny" oznacza "mniejszy od zera "
6 mar 13:22
ahhh ta matematyka: ok
ja jak widzę coś takiego −2x +4 <0
to mam takie wyobrażenie, że y>−2x+4
ahhh, jestem tępa
6 mar 13:24
ahhh ta matematyka: a skąd wiesz, że ta prosta będzie się przecinać z prostą x w punkcie 2?
6 mar 13:25
J: y = −2x + 4 więc jeśli y < 0 to znaczy,że −2x +4 < 0
6 mar 13:26
J: rozwiąż równanie 0 = −2x + 4
6 mar 13:27
ahhh ta matematyka: a nierównośc tak wygląda?
−2x+4<0
−2x<−4
x<2
no i odp C?
6 mar 13:28
ahhh ta matematyka: aha, rozumiem
a równanie to tak?
0=−2x+4
−4=−2x
2=x
6 mar 13:30
J:

Dla x różowe − wartości dodatnie, dla niebieski ujemne, dla x = 2 , wartość 0
6 mar 13:30
ahhh ta matematyka: czyli (+oo.2)
6 mar 13:32
ahhh ta matematyka: aj, ale pomyłka <2, +oo) czyli B
6 mar 13:34
J: Bez 2, bo dla x = 2 przyjmuje wartość 0, a więc odpowiedż: ?
6 mar 13:35
ahhh ta matematyka: czemu? odp A? dlaczego?
6 mar 13:38
J: Przedział <2,+∞) zawiera liczbę 2, ale przedział (2,+∞) już nie.
6 mar 13:40
ahhh ta matematyka: no tak, ale ta linia przechodzi przez 2, więc nie może być odp B?
6 mar 13:42
J: Tłumaczę Ci, że dla x = 2 funkcja ma wartość 0, a my szukamy tych x, dla których jest ujemna,
czyli mniejsza od zera.
6 mar 13:47
ahhh ta matematyka: aa, ok, rozumiem

dzięki
6 mar 13:49
ahhh ta matematyka: a 5 zadanie
a) y>0
−2x+1>0
−2x>−1
x> 12
(+oo,12)
c)25>−2x+1
24>−2x
−12>x
(−oo,−12)
a teraz mam dobrze?
6 mar 13:52
J: a) jak dzielisz przez −2 , to zmieniasz znak nierówności.
c) niemniejszy oznacza : wiekszy lub równy.
6 mar 13:55
ahhh ta matematyka:

a rys będzie wyglądał tak?
6 mar 13:56
J: | | 1 | |
Tak,przecina oś OX dla x = |
| |
| | 2 | |
6 mar 13:58
ahhh ta matematyka: ok, to w b będzie taki wynik:
x<12
(−oo,−12)
a w c tak
−12 ≥x
(−oo,−12>
6 mar 13:59
ahhh ta matematyka: ok, dzięki
6 mar 14:00
J: Tak, przedział jest domknięty.
6 mar 14:02
ahhh ta matematyka: uff, no to te zadania wszystkie mam zrobione

dzięki wielkie
6 mar 14:03
daras: a dokładniej: wszystko ci zrobiono
6 mar 21:43