funkcja i jej właściwości
ahhh ta matematyka: pomocy
funkcja f(x)= (3m−2)x +4m +1 ma miejsce zerowe (−3). wynika stad ze
a. m=
513
b. m=
75
c. m=−
513
d.m=−
75
pomóżcie błagam

jakmwykonac takie zadanie?
6 mar 01:53
wredulus_pospolitus:
funkcja posiada miejsce zerowe x
0=−3 ... co to oznacza
6 mar 02:03
ahhh ta matematyka: no właśnie nie rozumiem tego zadania
6 mar 02:05
wredulus_pospolitus:
ja się nie pytam o zadanie
miejsce zerowe funkcji jest dla x=
√25π co to tak właściwie oznacza
6 mar 02:08
ahhh ta matematyka: nie wiem
6 mar 02:08
ahhh ta matematyka: i skad ten pierwiastek?
6 mar 02:09
ahhh ta matematyka: jakbym podstawiła pod f(x) zero a po znaku = to działanie to bedzie dobrze?
6 mar 02:11
wredulus_pospolitus:
na moment ZAPOMNIJ o tym zadaniu
funkcja ma miejsce zerowe w punkcie (np.) x=√25π to oznacza, że funkcja dla x=√25π
PRZYJMUJE WARTOŚĆ 0 (stąd miejsce 'zerowe').
czyli f(√25π = 0
w Twoim zadaniu masz xo=−3
więc:
f(−3)= 0
a więc:
0= (3m−2)*(−3) +4m +1
i liczysz 'dla jakiego m' zachodzi ta równość
6 mar 02:12
ahhh ta matematyka: ok, to w takim razie będzie to tak wyglądać?
0= (3m−2)*(−3)+4m+1
0=−9m+6+4m+1
−7=−5m
m=75
dobrze?
6 mar 02:16
ahhh ta matematyka: bo ja jak rozwiązywałam to mi jakiś dziwny wynik wychodził
6 mar 02:17
ahhh ta matematyka: dzięki
6 mar 02:17