wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f
foppu: o funkcji kwadratowej f wiadomo że w przedziale <−2,6> przyjmuje wartość nieujemne oraz że dla
x=−1 przyjmuje wartość 14.Wyznacz najmniejszą i największą funkcji f w przedziale <1,4>
Bardzo proszę o pomoc
5 mar 23:08
foppu: Pomoże ktoś

Bardzo proszę jutro mam konkurs i chciał bym wiedzieć jak to rozwiązać
5 mar 23:15
Eta:
z postaci iloczynowej : y=a(x+2)(x−6) i a<0 i P(−1,14)
14=a(−1+2)(−1−6) ⇒ a= −2
| | −2+6 | |
y= −2(x+2)(x−6) , xw= |
| = 2 ∊<1,4> |
| | 2 | |
to y
max=y
w= f(2)=.... y
min= f(4)=....
dokończ
5 mar 23:23
5 mar 23:24
Mila:
f(x)≥0⇔x∊<−2,6>⇔
x
1=−2, x
2=6
a<0
| | −2+6 | |
xw= |
| =2 pierwsza wsp. wierzchołka paraboli |
| | 2 | |
x
w∊<1,4> zatem dla x=2 funkcja ma największą wartość
f(−1)=14
f(x)=a*(x+2)*(x−6)
a*(−1+2)*(−1−6)=14
−7a=14
a=−2
f(x)=−2*(x+2)*(x−6)
f(2)=−2*(2+2)*(2−6)=−2*4*(−4)=32 wartość największa
f(1)=−2*(1+2)*(1−6)=−2*3*(−5)=30
f(4)=−2*(4+2)*(4−6)=−2*6*(−2)=24 wartość najmniejsza
5 mar 23:24
Eta:
5 mar 23:24
foppu: Wielkie dzięki za pomoc
5 mar 23:26
Mila:
6 mar 00:14