oblicz odległość punktu
Koń Krzys: Dany jest czworokąt ABCD, gdzie A(−1,−2) B(8,1) C(11/4,25/4) D(−1,25/4). Oblicz odległość
punktu S od boków tego czworokąta, jeśli
a) S(2,4)
PS. / to ułamek. Z góry dzięki za pomoc.
5 mar 19:38
bezendu:
Wyznaczyć środki odcinków i potem wzór na długość odcinka.
5 mar 19:39
Aerodynamiczny: Budujesz równania prostych zawierających boki i liczysz odległość punktu od prostych.
5 mar 19:39
Koń Krzys: Czyli jak.?
5 mar 19:54
5 mar 19:57
Aerodynamiczny: Policzę odległość od boku AB do S
równanie prostej AB: y=
13x −
53
Postać ogólna: −x+3y+5=0
Odległość punktu S od prostej AB
d=
|−1*2+3*4+5|√−12+32
d=
|15|√10
d=
15√10 v −d=
15√10 ale odpada po d>0
d=
3√102
Mogłem coś pomieszać te znaczki mi się mylą
5 mar 20:08
Koń Krzys: Jeśli mógłbym wiedziec, skąd to y=1/3x−5/3.?
5 mar 20:59