trygonometria
Patri: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (cosx+sinx)2=m ma rozwiązania.
cos2x+sin2x+2 sinxcosx=m
1+2 sinxcosx=m
1+sin2x=m
sin2x=m−1
I coś w stylu, że sinus może przyjmować tylko wartosci od −1 do 1 więc
−1<m−1<1 ?
0<m<2 ?
5 mar 15:32
ICSP: | | π | |
sinx + cosx = √2*sin(x + |
| ) |
| | 4 | |
5 mar 15:33
ICSP: a w sumie dobrze, masz zrobione. Tylko nierówności powinny być ≤
5 mar 15:35
Patri: A ten Twój poprzedni zapis? Bo nie wiem jak powstał jeśli do tego zadania, a chciałabym
wiedzieć?
5 mar 15:37
5 mar 15:42
ICSP: szukaj w poście o 13:12
Przydatna tożsamość, szczególnie przy rozwiązywaniu równań typu
sinx + cosx = √2
5 mar 15:42
Patri: uff, mam wrażenie, że to wyższa szkoła jazdy. W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc.
5 mar 15:51