nierówność
Piotr: jak rozwiazac nierownosc

sin2x ≥ cos2x w prziedziale <−π : π>
13 lut 12:47
ICSP: sin2x − cos2x ≥ 0
Dalej już nie powinno być problemów.
13 lut 12:50
13 lut 12:53
ICSP: Wykres.
13 lut 12:57
Piotr: to wiem ale jak go narysowac
13 lut 13:01
Piotr: aaa sin2x z przesunieciem w prawo o π/4 tak
13 lut 13:01
Piotr: tak czy nie
13 lut 13:02
Piotr: a mam pytanie jak z sin2x − cos2x ≥ 0 przeszedles na sin(2x − π/4)
13 lut 13:02
ICSP: | | π | |
Przesuwasz wykres sin2x o |
| jednostki w prawo. |
| | 4 | |
13 lut 13:02
Piotr: a jak ICSP przeszedles z 1 linijki do drugiej
13 lut 13:04
13 lut 13:05
13 lut 13:06
Piotr: a po co przemnozyles
13 lut 13:06
ICSP: aby przejść do pkt 2.
sposób identyczny jak przy rozwiązywaniu równania
sinx = cosx
a takie równania na pewno rozwiązywałeś.
13 lut 13:08
Piotr: no tak to bedzie sinx = −sin(π/2 − x)
13 lut 13:08
Piotr: a nie mozna tego tak zrobic
13 lut 13:09
Piotr: sin2x ≥ −sin(π/2 − 2x)
13 lut 13:10
Piotr:
13 lut 13:11
Piotr: albo narysowac wykres sin2x i pozniej cos2x wyliczyc punkty i napisac odp
13 lut 13:12
ICSP: W równaniu to zadziała, w nierówności nie bardzo

sinx + cosx = 0
| √2 | | √2 | |
| sinx + |
| cosx = 0 |
| 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sinx * cos |
| + cosx * sin |
| = 0 |
| | 4 | | 4 | |
Identycznie zamienisz swój przykład.
13 lut 13:12
Piotr: a z 2 do 3 linijki co zrobiles
13 lut 13:15
ICSP: Podałem Ci tabelkę
13 lut 13:16
Piotr: a jak mam sinx < −cosx to tak samo tak
13 lut 13:25
Piotr: to bedzie sinx + cosx < 0
sin(x + π/4) < 0 tak
13 lut 13:25
ICSP: 
ale to tylko przykład z mojej strony. Ma ci pokazać, jak zawijać takie wyrażenia do wzoru na
sinusa/cosinusa sumy/różnicy kątów..
13 lut 13:29
Piotr: ok wiem wiem

DZIĘKUJE
13 lut 13:30