sai: Naszkicować wykresy podanych funkcji. Dla każdej z nich określić przedziały
monotoniczności i zbiór wartości. Podać przedziały w których przyjmuje wartości
dodatnie.
y= x2
2+1;
y= x2
2-4;
y= (x+1)
2
y= x
2-2x-2;
y= (x-2)
2+2;
y= -x
2+2x-1;
y= x
2-3x;
y= -(x+3)
2;
y= (x-2)
2
czy może mi chociaż zrobić ktoś parę przykładów i z lekka wytłumaczyc abym to zrozumiał
bo jakoś mi to nie idzie
Jakub: Jak widzę wszystkie te funkcje są kwadratowe. Rysujesz ich wykresy tak jak na tej stronie
1681.
Przedziały monotoniczności wyznaczasz jak już znasz współrzędne wierzchołka. Przykładowo
Dla wierzchołka (2,3) i ramion skierowanych do góry
funkcja maleje dla x∈(-
∞,2)
funkcja rośnie dla x∈(2,
∞)
Niektóre funkcje masz podane w postaci kanonicznej więc współrzędne wierzchołka możesz od
razu odczytać tak jak na stronie
79