DOMELKI DLA MATURZYSTÓW − 4 − DOWODY
Domel: DOMELKI DLA MATURZYSTÓW − 4 − DOWODY
Udowodnij, że 10n − 4 jest podzielne przez 6
5 mar 14:08
wredulus_pospolitus:
łeee ... a czemu ja nie mogę
5 mar 14:12
Hajtowy: 10n−4 = 10n−1−3 = 9(1+10+...+10n−1)−3
5 mar 14:14
Domel: No Hajtowy i co z tego mamy?
Ani 9 ani 3 nie dzielą się bez reszty przez 6
5 mar 14:17
Hajtowy: Ale dzieli się przez 2 i 3
5 mar 14:18
Hajtowy: No ale dobra, już się nie odzywam... niech się Rozszerzeni wypowiedzą
5 mar 14:19
Domel: Cześć
wredulus − daj się wykazać nieprofesjonalistom

bo ciebie to podejrzewam, że byś
mi czasem rozwiązał problem indukcją matematyczną
5 mar 14:20
Domel: Hajtowy − każdy człon sumy musi być podzielny przez 2 i 3
5 mar 14:21
ICSP: 10n − 4 = 10n − 10 + 6 = 10(10n−1 − 1) + 6
Wystarczy pokazać, że 10(10n−1 −1) jest podzielne przez 6. Zauważamy:
10 ≡ 1 mod 9
10n−1 − 1 ≡ 0 mod 9
zatem 10n−1 −1 jest podzielne przez 9. Stąd 10(10n−1 −1) jest podzielne przez 6.
5 mar 14:43
Domel: O kurde − prawie akademicki wywód

a może ktoś prościej spróbuje?
5 mar 14:49
ICSP: analogicznie jak mój, tylko sposobami bardziej licealnymi
10n−1 − 1 będzie się składało z samych 9, stąd mamy podzielność przez 9. Iloczyn liczb
podzielnych przez 2 i przez 3 jest liczbą podzielną przez 6.
5 mar 14:51
Domel: Ale laik może nie zauważyć samych 9 to może rozłożyć
10(10n−1 − 1) = 10(10 − 1)(10n−2 + 10n−3 + ... + 102 + 10 + 1)
10(10n−1 − 1) = 10*9*(10n−2 + 10n−3 + ... + 102 + 10 + 1)
no i tu wyraźnie widać że jest i 2 i 3
5 mar 15:14
domel: Zad. 2
Udowodnić, że trapez o podstawach AB i CD ( |AB| > |CD| ) można podzielić prostą równoległą do
któregokolwiek boku nie będącego podstawą na dwa czworokąty o równych polach wtedy i tylko
wtedy gdy |AB| < 3|CD|
5 mar 19:48
Domel: No i który ma cojones

i to rozwali? (no wredulusi i inni zawodowcy − tylko wskazówki

)
5 mar 21:03
Godzio:
A może tak:
10n − 4, n ≥ 1
10n − 4 jest podzielne przez 6 bo:
− dzieli się przez dwa (różnica dwóch liczb parzystych jest parzysta)
− dzieli się przez trzy, popatrzmy na tą liczbę:
10n − 4 = 999...9996 −−− każda z cyfr dzieli się przez 3, wiec i suma
co kończy dowód
5 mar 21:06
Eta:

k∥AD
b>a i 0<x<b i b+x<a ⇒ x<a−b
z równości pól równoległoboku ADEF i trapezu EFBC
| | 2x+a−b | | 3b−a | |
(b−x)= |
| ⇒ 2b−2x=2x+a−b ⇒ x= |
| to a<3b bo x>0 |
| | 2 | | 4 | |
to |AB|<3|DC|
5 mar 21:44
5 mar 22:02
Eta:
5 mar 22:44
Paga: Domel a mogę to zapisać tak?
10n−4= 2(5n−2)
5n ma zawsze na końcu 5
jeśli odejmę 2 będzie 3, a 3*2=6
?
6 mar 16:49
ICSP: 2 * 5n ≠ 10 n
6 mar 16:51
Domel: Zad. 3.
| | n3 | | n2 | | n | |
Udowodnić, że suma |
| + |
| + |
| jest liczbą naturalną dla każdej liczby |
| | 6 | | 2 | | 3 | |
naturalnej n
6 mar 19:55
Saizou : hahah robiłem to zadanie w tym tygodniu
6 mar 19:59
Domel: Zad. 4.
Udowodnij, że suma 5n + 2*3n−1 + 1 jest podzielna przez 8
6 mar 20:29
pawel95: | n3 | | n2 | | n | | n3 + 3n + 2 | | n(n2 + 3n + 2) | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| = |
| 6 | | 2 | | 3 | | 6 | | 6 | |
n(n+1)(n+2) jako iloczyn 3 kolejnych licz naturalnych dzieli sie przez 2 i przez 3 ,wiec dzieli
sie przez tez przez 6.
6 mar 20:44
Domel:
6 mar 20:46
pawel95: 5n + 2*3n−1 + 1
dla n =0
1 + 2/3 + 1 nd.
dla n = 1
5+0+1=6 nd
dla n=2
25 + 2*3 + 1 = 32
dla n=3
125 + 2*9 + 1 = 144
hipoteza 5n + 2*3n−1 + 1 dzieli sie przez 8 dla n ≥ 2
zakaldam ,ze dla n = k sie dzieli ( dla n = 2 juz wykazane )
dla n = k+1
5*5n + 3*2*3n−1 + 1 = ( 5n + 2*3n−1 + 1 ) + 4*5n + 4*3n−1
dzieli sie z zal. = 4(5n + 3n−1)
dzieli sie przez 5 i jako suma 2 liczb nieparzystych przez 2, wiec dzileli sie przez 8
6 mar 20:50
pawel95: w ostatnim " dzieli sie przez 4 i jako ... "
jak nie mozna z indukcji,bo nie bylo tak w zadaniu to pozniej sie pomecze jeszcze
6 mar 20:52
Domel: nooo dla n = 1 też się dzieli przez 8 bo 3n−1 = 1
6 mar 20:52
Domel: Ale indukcji podobno nie ma w programie szkół maturalnych − to poszukajmy innych dróg
6 mar 20:53
pawel95: haha :! no raczej
6 mar 20:54
Saizou : też chciałem zrobić to z indukcji ale
Domel nie powiedział że to dla liczb naturalnych
6 mar 21:03
pawel95: 
tak czy siak trzeba znalezc inne rozwiazanie, ale ja sie poddaje. przynajmniej na dzisiaj "/
zycze powodzenia =]
6 mar 21:10
Domel:
No n∊N
6 mar 21:26
Domel: No i jak tam brać maturalna

Nie wierzę, że was wystraszyło zad. 4
7 mar 15:38
Domel: Może pomoże zależność
a
x − 1 = (a − 1)(a
x−1 + a
x−2 + a
x−3 + ... + a
2 + a + 1)
No a co to jest a
x−1 + a
x−2 + a
x−3 + ... + a
2 + a + 1

?
7 mar 20:11
Saizou : Domel ale chyba w ten sposób to gra w kółko
7 mar 20:14
Maslanek: Niekoniecznie

5
n=5*5
n−1
Wtedy 5
n−1−1=(5−1)(5
n−2+...+1)=4*(5
n−2+...+1)
Czyli 5
n=20*(5
n−2+...+1)
2*(3
n−1−1)=4*(3
n−2+...+1)
Z tego wszystkiego mamy:
20*(5
n−2+...+1)+5 + 4*(3
n−2+...+1)+2 + 1
20*(5
n−2+...+1)+4*(3
n−2+...+1)+8
4*(5*(5
n−2+...+1)+(3
n−2+...+1)) + 8
Trzeba by pokazać jeszcze, że 5*(5
n−2+...+1)+(3
n−2+...+1) jest podzielne przez 2.
7 mar 20:42
Maslanek: Można by uzasadnić ustnie. Jeżeli (n−2) jest nieparzyste, to mamy (n−1), czyli parzystą liczbę
składników.
Suma parzystej liczby nieparzystych składników jest parzysta. Wtedy teza jest już oczywista.
Jeżeli (n−2) jest parzyste, to mamy (n−1), czyli nieparzystą liczbę składników.
Czyli suma jest nieparzysta.
Ale całość jest sumą dwóch składników nieparzystych, więc całość jest parzysta.
7 mar 20:44