funkcja trygonometryczna
kamczatka: | | π | | √3 | |
Rozwiąż równanie cos(x+ |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x+ |
| = |
| + 2kπ lub x+ |
| = 2π − |
| + 2kπ |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
i nie rozumiem tutaj dwóch rzeczy:
| | π | | π | |
1.czemu zamiast cosx + cos |
| jest x+ |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
2.co to jest te 2kπ ?
4 mar 18:54
Paulina:
Okres
4 mar 18:55
kamczatka: za bardzo to mi nie pomogło
4 mar 18:57
kamczatka: o co tu chodzi ?
4 mar 19:05
4 mar 19:09
lolek: 1. Nic tu nie trzeba rozumiec :0
2. okres podstawowy funkcji trygonometrycznej , czyli co ile się ona "przesuwa"
x+π/2=π/6+2kπ lub x+π/2=−π/6+2kπ
4 mar 19:10
kamczatka: a skąd ta litera k ?
4 mar 19:17
lolek: k to co ile wystepuje π/6 , czyli na przyklad co 2π , 4π itp.
4 mar 19:20
kamczatka: | | π | | 5 | |
to w tym przykładzie |
| występuje co |
| |
| | 6 | | 3 | |
4 mar 19:26
4 mar 19:28
kamczatka: jaką liczbę należy wstawiać pod k w tym linku co podałem ? Bo jakoś nie mogę tego zrozumieć.
4 mar 19:36
lolek: okres podstawowy w funkcji sinus i cosinus to 2π , a w tg i ctg π
4 mar 19:37
4 mar 19:39
lolek: gdyz 0 wystepuje co π tutaj akurat
4 mar 19:40
lolek: jak rozwiazujesz tego typu zadania narysuj sobie wykres podstawowy funkcji trygonometrycznej
4 mar 19:40
kamczatka: | | 5 | |
w tym przykładzie co podałem w 1 poście to okres nie występuje co 2 tylko co |
| ? |
| | 6 | |
4 mar 19:44
lolek: czemu 5/6 ? dalej 2 π
okres 2π nie wystepuje przy np. cosx=0 i sinx=0
4 mar 19:45
4 mar 19:48
lolek: uwierz mi nadal jest 2π , owy wykres jest tylko przesuniety o π/2 w lewo
4 mar 19:50
kamczatka: to przy k zawsze będzie stała 2 jak cosx≠0 ?
4 mar 19:52
lolek: tylko w tych przypadkach z 19:45 dla sin i cos o ile nie mamy np cos2x to wtedy okres
podstawowy bedzie π
4 mar 19:54
kamczatka: aha czyli x1 w tym moim zadaniu z 1 posta zaczyna się jakby przy x=0 ? a x2 kończy się przy
x=2 ?
4 mar 19:56
lolek: w sumie to tak
4 mar 19:58
kamczatka: dobra dzięki trochę już rozumiem ale nadal cieńko
4 mar 20:00
lolek: moge pomoc
4 mar 20:00
kamczatka: a jeszcze spytam czemu nie pisze się w rozwiązaniu cosx tylko samo x np ?
4 mar 20:19
lolek: gdyz jest to rownanie
4 mar 20:20
kamczatka: a to akurat taki zbieg okoliczności że jest to miejscem zerowym czy zawsze to co w nawiasie
będzie miejscem zerowym tej funkcji cos ?
4 mar 20:25
lolek: nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi
4 mar 20:27
kamczatka: | | π | | π | |
bo wykres ma miejsce zerowe w |
| i w zadaniu do rozwiązania występuje cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
4 mar 20:36
lolek: w cos(x+π/2) π/2 informuje nas o przesunieciu wykresu funkcji
4 mar 20:41
kamczatka: aha dzięki
4 mar 21:02
kamczatka: | | π | |
jeszcze odświeżam bo chciałem spytać co oznacza te x+ |
| ? Wykres normalnie wygląda nie ma |
| | 2 | |
| | π | |
żadnego przesunięcia o |
| więc o co chodzi. Wykres wygląda jak normalny wykres cosx |
| | 2 | |
Tutaj rysunek:
http://iv.pl/images/84613608662032823381.jpg
6 mar 20:51
kamczatka: i jeszcze jedno pytanie po co dodawać ten okres 2kπ skoro bez tego wychodzi x1 i x2 ? Jak
dodamy ten okres to wychodzą kolejne miejsca zerowe czy jak
6 mar 20:54
kamczatka: ?
6 mar 22:35
kamczatka: pomoże ktoś jeszcze ?
8 mar 11:12