Planimetria
Maturzystka:

Proszę o pomoc
W trójkącie rozwartokątnym ABC poprowadzono wysokość BD, która podzieliła ten trójkąt na dwa
trójkąty tak,że trójkąt ADB jest równoramienny. Oblicz długość promienia R okręgu opisanego na
trójkącie ABC. |AB|=4
√2 |BC|=4(1+
√3)
Wiem że trzeba zastosować twierdzenie sinusów tylko mam problem z obliczeniem kątów przy
wierzchołkach, złe wyniki mi wychodzą.
4 mar 17:12
Bizon:
... to zadanko można i w gimnazjum
Znasz |AB| ... wiesz, że |AD|=|BD| ....znasz kąt przy wierzchołku A i przy B
...znasz więc i |AD| i |BD|
Znasz |BC| ...znasz więc i |CD| ... znasz wszystko −
4 mar 17:26
Maturzystka: |CD| licze z pitagorasa ΔBCD i |CD|
2=32
√3 + 48

gdyby CD wyszło mogłabym obliczyć tangens
kąta alfa przy wierzchołku c i później z górki... tylko mam problem z odcinkiem CD
4 mar 17:36
Bizon:
... ciekawy ten Twój Pitagoras −
4 mar 17:40
Bizon:
... to może powiedz jaka jest miara długości |AD| l |BD|
4 mar 17:41
Maturzystka: 4 cm i 4 cm
4 mar 17:44
Bizon: to teraz licz to |CD|
4 mar 17:49
4 mar 17:50
Maturzystka: 42+|CD|2=[4(1+ √3)]2
4 mar 17:53
Maturzystka: Wiem że to jest banalne zadanie i coś musze mieszać, że mi nie chce wyjść
4 mar 17:57
kamila: .
4 mar 18:18
maturzystka: Prosze chcialabym juz skonczyc to zadanie.
4 mar 18:22
maturzystka: .
4 mar 20:56