matematykaszkolna.pl
Stereometria Kamix: rysunekDopiero co zaczynam stereometrię, więc proszę o cierpliwość ; ) Jak to jest z tymi kątami prostymi w graniastosłupach, itd... Mam np. taki graniastosłup prawidłowy czworokątny: Jak z tego policzyć H?
4 mar 17:09
Paulina: Podaj całe zadanie,
4 mar 17:12
Mila: Nie improwizuj, tylko daj dokładną treść zadania.
4 mar 17:12
Bizon: ... z tego rysunku to wiele nie dojrzysz −emotka Prawidłowy czworokątny ... to co w podstawie? Co wynika z tego, że zaznaczony kąt ma miarę 60o?
4 mar 17:14
Paulina: Zadnia z brył sprowadzają się do szukania kąta prostego. I tyle wystarczy wiedzieć.
4 mar 17:15
Bizon: Nic więcej nie trzeba aby policzyć wysokość −emotka
4 mar 17:15
Kamix: rysunekDobrze, podam całą treść zadania i spróbuję wykonać odpowiedni rysunek: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6. Kąt między przekątnymi ścian bocznych wychodzącymi z jednego wierzchołka ma miarę równa 60o. Oblicz długość wysokości tego graniastosłupa. Ja to widzę tak:
4 mar 17:22
Kamix: Proszę o pomoc, o sprawdzenie czy dobrze wykonałem rysunek i jak wykorzystać informację o podanym kącie w kontekście obliczenia H?
4 mar 17:33
Mila: Dobrze. Podpowiedź. Trzeci bok Δ ma dł. 62, powstał Δ równoboczny.
4 mar 17:53
Kamix: Który dokładnie bok ma 62?
4 mar 17:56
52: rysunekd=62 z tw.cos. liczysz x albo zauważasz że to trójkąt równoboczny potem z tw.pitagorasa 62+H2=x2
4 mar 17:57
Kamix: Dziękuję 52, Mili też ; )
4 mar 17:59
52: Nie ma za co emotka
4 mar 18:01