matematykaszkolna.pl
Zadanie z funkcji. Uśmiechnięta ;)): Określ dziedzinę funkcji, asymptoty, monotoniczność i ekstrema funkcji: f(x)=x2+2/(x+1) Df: wszystko oprócz 1, Asymptoty: pionowa obustronna, ukośnych brak? Ile wynosi pochodna z fukcji i jakie pkt zaznaczyć na osi?
3 mar 17:37
PW: To jest
 2 
f(x) = x2 +

?
 x+1 
Df = R\{−1}. Zazwyczaj w tym momencie szuka się miejsc zerowych (1) f(x) = 0 ⇔ x3 + x2 + 2 = 0. Wymiernych pierwiastków ten wielomian nie ma, więc szukamy jakiegoś w miarę małego przedziału, w którym jest pierwiastek. f(−2) = −2, f(−1) = 2, a więc pierwiastek leży w przedziale (−2, −1) − gdzieś tam wykres przetnie oś OX. Można postawić pytanie − czy nie ma więcej pierwiastków (wielomian trzeciego stopnia może ich mieć 3). Dla odpowiedzi na to pytanie warto się posłużyć rysunkiem dla równania równoważnego równaniu (1) x3 = −x2 −2, co powinno zakończyć ten mały problemik. Na osi OY zaznacza się zazwyczaj f(0) − punkt, w którym wykres przecina tę oś. f(0) = 2. Dalej granice − chyba je masz dobrze policzone. Pochodna może już policzona, bo się zazwyczaj grzebię i inni mnie wyprzedzają.
3 mar 17:58
Uśmiechnięta ;)): f(x)=(x2+2)/(x+1)− mogłam w ten sposob zapisać funkcje.
3 mar 18:02
Uśmiechnięta ;)): f(x)=(x2+2)/(x+1)− mogłam w ten sposob zapisać funkcje.
3 mar 18:03
PW: A to się narobiło. Myślałem, że skoro w mianowniku jest nawias, to w liczniku go nie ma w sposób zamierzony. Przepraszam, teraz muszę odejść od komputera, na pewno kto inny pomoże z poprawioną wersją emotka
3 mar 18:06
Krzysiek: wzory do policzenia pochodnej: https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html pionowa dla x=−1 ok. a=limx→f(x)/x=1 więc ukośna jest. Spróbuj napisać co udało Ci się policzyć.
3 mar 18:18