Zadanie z funkcji.
Uśmiechnięta ;)): Określ dziedzinę funkcji, asymptoty, monotoniczność i ekstrema funkcji: f(x)=x
2+2/(x+1)
Df: wszystko oprócz 1,
Asymptoty: pionowa obustronna, ukośnych brak

?
Ile wynosi pochodna z fukcji i jakie pkt zaznaczyć na osi?
3 mar 17:37
PW: To jest
D
f = R\{
−1}.
Zazwyczaj w tym momencie szuka się miejsc zerowych
(1) f(x) = 0 ⇔ x
3 + x
2 + 2 = 0.
Wymiernych pierwiastków ten wielomian nie ma, więc szukamy jakiegoś w miarę małego przedziału,
w którym jest pierwiastek.
f(−2) = −2, f(−1) = 2,
a więc pierwiastek leży w przedziale (−2, −1) − gdzieś tam wykres przetnie oś OX. Można
postawić pytanie − czy nie ma więcej pierwiastków (wielomian trzeciego stopnia może ich mieć
3). Dla odpowiedzi na to pytanie warto się posłużyć rysunkiem dla równania równoważnego
równaniu (1)
x
3 = −x
2 −2,
co powinno zakończyć ten mały problemik.
Na osi OY zaznacza się zazwyczaj f(0) − punkt, w którym wykres przecina tę oś.
f(0) = 2.
Dalej granice − chyba je masz dobrze policzone.
Pochodna może już policzona, bo się zazwyczaj grzebię i inni mnie wyprzedzają.
3 mar 17:58
Uśmiechnięta ;)): f(x)=(x2+2)/(x+1)− mogłam w ten sposob zapisać funkcje.
3 mar 18:02
Uśmiechnięta ;)): f(x)=(x2+2)/(x+1)− mogłam w ten sposob zapisać funkcje.
3 mar 18:03
PW: A to się narobiło. Myślałem, że skoro w mianowniku jest nawias, to w liczniku go nie ma w
sposób zamierzony.
Przepraszam, teraz muszę odejść od komputera, na pewno kto inny pomoże z poprawioną wersją
3 mar 18:06
3 mar 18:18