oblicz
alicja: Długość boku trójkąta równobocznego jest równa 24√3 . oblicz promień okręgu wpisanego w ten
trójkąt
3 mar 17:10
J: | | 1 | |
r = |
| h , gdzie h jest jego wysokością. |
| | 3 | |
3 mar 17:11
Mila:
| | 1 | |
r= |
| h dł. promienia okręgu wpisanego w Δ równoboczny. |
| | 3 | |
3 mar 17:12
alicja: ale jak to policzyc
3 mar 17:12
J: | | a√3 | |
Najpierw wzór na wysokość h trójkąta równobocznego: h = |
| |
| | 2 | |
3 mar 17:15
Antek: Albo drugi sposob
Ptr=p*r
P− pole trojkata
p−polowa obwodu
r− promien okregu wpisanego
3 mar 17:15
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na : geometria na płaszczyźnie
i poszukaj wzoru na wysokość trójkąta równobocznego : )
3 mar 17:15
3 mar 17:17