oblicz sume ...
julia: Oblicz sumę wiedzac , ze kolejne skladniki sa kolejnymi wyrazami pewnego ciagu geometrycznego
:
1+2+4+...+512+1024
Jakis wzor i rozwiazanie ?
2 mar 22:06
Ajtek:
No pewnie, wzorki na c. geometryczny

.
2 mar 22:07
2 mar 22:08
julia: dziwnie mi to wyszlo ... ogarniesz mi to ? szlag jasny mnie juz trafia krew naagła zalewa
2 mar 22:17
Ajtek:
Sorki, nie chce mi się robić pracki domowej za kogoś. Podpowiadam tylko. Pokaż obliczenia,
sprawdzę

.
PS. Też balowałem cały weekend. Głównie w łóżku, z kobietą, na imię miała grypa żołądkowa.
2 mar 22:21
medonster: z tego co widzę to mamy
a
n = a
1 * 2
n−1 gdzie a
1 = 1 i n∊N
a
n = 1024
1 * 2
n−1 = 1024
2
n−1 = 2
10
n = 11
| | 1 − qn | | 1 − 2048 | |
Sn = a1 * |
| = 1 * |
| = 2047 |
| | 1 − q | | 1 − 2 | |
2 mar 22:26
Eta:
Ooo

fajną "laskę" łapnąłeś
2 mar 22:26
Ajtek:
Eta to "ona" mnie
2 mar 22:27