Rozwiąż równanie
Mati2541: Potrzebuję obliczeń, wiem jak się oblicza, jednak w większości przypadków mi to nie wychodzi
proszę więc o pomoc!
1.Rozwiąż równania:
a)(3x−1)(x2−9)−2x(x2−9)=0
b)(4x+8)(x2−25)−(x2−25)*2x=0
d)9x(3x2+2)−(8x−5)(3x2+2)=0
e)(2x−5)(9x2−4)=(9x2−4)(x−8)
f)(4x−3)(x2−4)=(3x2−12)(3+2x)
g)(2x−1)(x2−1)=x(4x2−4)
h)(5x−3)(x2−16)=(2x2−32)*−4x
2.Rozwiąż równania
a) (2x−1)(x2−1)=6(x+1)
b)(3x+1)(x2−9)=4(3−x)
c)(3x−5)(x2−4)=10(x+2)
d)(4x2−1)*x=2x−1
3.Rozwiąż równania
a)x3+x−2=0
b)x3+3x+4=0
c)x3+6x+7=0
d)4x3−3x−1=0
4.Rozwiąż równania
a)x3+4x2−2x−8=0
b)x3−3x2+4x−12=0
c)x3+5x2−3x−15=0
d)x3−x2−16x+16=0
e)2x3−x2+2x−1=0
f)3x3−2x2−27x+18=0
g)5x3+x2−20x−4=0
h)4x3−3x2−64x+48=0
2 mar 20:43
sushi_ gg6397228:
to się obudziłeś ?
2 mar 20:44
kika: 
to zapisz swoje rozwiazania ,sprawdzę!
2 mar 20:44
bezendu:
2 mar 20:44
medonster: Szczerze mówię, że nikt tutaj nie zrobi Ci tych przykładów bo jest ich za dużo

Lepiej byś
wstawił tylko te które Ci nie wychodzą.
2 mar 20:45
qu: napisz jak robisz to może Ci ktoś znajdzie błąd
2 mar 20:49
2 mar 20:50
PW: 
, wezmę 3 c)
x
3 + 6x + 7 = 0
x
3−x +7x +7 = 0
x(x
2−1) + 7(x−1) = 0
x(x−1)(x+1) + 7(x+1) = 0
(x+1)[x(x+1) + 7] = 0
x + 1 = 0 lub x
2 + x + 7 =0
x = −1 (drugie równanie jest fałszywe dla wszystkich x, bo Δ=1
2−4•1•7 < 0)
2 mar 21:01