oblicz x
kinga: x=log1/2(log3pierwiastek z 3)
2 mar 20:21
sushi_ gg6397228:
zapisz to aby miało ręce i nogi
2 mar 20:22
kinga: x=log1/2(log3√2)
2 mar 20:25
kinga: x=log1/2(log
3{3} poprawka
2 mar 20:26
sushi_ gg6397228:
dalej nie trzyma się kupy
2 mar 20:26
kinga: tak mam podane ,1/2 to pierwiastek
x=log1/2(log3√3)
2 mar 20:28
sushi_ gg6397228:
kogo pierwiastek
| | 1 | |
Twój zapis oznacza log |
| |
| | 2 (log3 √3) | |
2 mar 20:31
kinga: x=log1/2(log 3√3)
2 mar 20:37
sushi_ gg6397228:
to liczymy najpierw
log3 √3=.....
2 mar 20:38
kinga: przepraszam pierwszy raz jestem na tej stronie
2 mar 20:38
kinga: i jak to sie liczy ? kompletnie tego nie rozumiem
2 mar 20:38
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?
2 mar 20:38
kinga: znam
2 mar 20:39
kinga: wyszło mi 1/2
2 mar 20:40
sushi_ gg6397228:
wiec podstawiamy dalej
log
0.5 0.5 =...
2 mar 20:43
kinga: 1?
2 mar 20:45
sushi_ gg6397228:
bingo
2 mar 20:45
kinga: wyglądało na trudniejsze ,dziękuję a umiesz może funkcje wykładniczą?
2 mar 20:47
sushi_ gg6397228:
tak
2 mar 20:48
kinga: a jak mam polecenie takie : Naszkicuj w jednym układzie współ.wykresy funkcji f(x)=(1/2)x i
g(x)=x+1 to muszę narysować dwie osobne tabelki tak ? liczby X musza byc takie same czy mogą
być inne ? krzywa która jest na wykresie nie moze dotykać 0 tak?
2 mar 20:51
sushi_ gg6397228:
tak, dwie osobne tabelki
"x" moga być rózne
y= ax−−> nie dotyka osi OX
2 mar 20:54
sushi_ gg6397228:
2 mar 20:55
kinga: i one zawsze muszą się przecinać ? zawsze są miejsca zerowe ? jak je odczytujemy ? i jak mam w
poleceniu napisz wzór asymptoty poziomej wykresu funkcji f to co mam zrobić?
2 mar 20:56
kinga: Zbiór wartości są to zawsze liczby rzeczywiste czy zależy od wykresu?
2 mar 20:59
sushi_ gg6397228:
nie zawsze się przetną
np: wystarczy g= ujemna stała
miejsca zerowe to zależy od prostych
mozna je obliczyc tradycyjna metoda y=0 0= wzór funkcji
asymptoty dla funkcji y=ax −−−−> y=0 ,
jak funkcje y=ax przesuniemy w górę lub w dół o q jednostek to wtedy asymptota y=q lub
y=−q
2 mar 21:02
sushi_ gg6397228:
zbiór wartości ( q; +∞ ) dla y= ax+q
2 mar 21:03
2 mar 21:04
kinga: możesz mi na przykładzie wyjaśnić jak się oblicza miejsce zerowe?
2 mar 21:05
sushi_ gg6397228:
aby było miejsce zerowe, f. musi być przesunieta przynajmniej w dół
y= 2x− 4
0= 2x− 4
4= 2x
i teraz szybko w pamieci licze, do jakiej potegi podniesc ( lub liczę z logarytmów)
x=2
a z logarytmów
4=2x | log2
log2 4= log2 2x
log2 4= x
log2 22= x
2* log2 2 = x
2*1= x
2=x
2 mar 21:10
kinga: bardzo Ci dziękuję

jutro mam sprawdzian także rozjaśniłeś/aś mi wszystko ,masz talent

jeszcze raz bardzo dziękuję i życzę miłego wieczoru
2 mar 21:12
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
2 mar 21:15