trójkąt równoramienny
Paulla : Boki trójkąta równoramiennego mają długość: 8 cm, 5 cm, 5 cm. Wskaż zdanie fałszywe.
A. Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1 cm.
B. Pole tego trójkąta jest równe 12 cm2
C. Cosinus kąta przy podstawie jest równy 0,8.
D. Trójkąt ten jest rozwartokątny.
2 mar 16:52
Antek: no to licz po kolei
2 mar 16:55
Paulla : jak obliczyć promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny ?
2 mar 16:56
2 mar 16:59
Paulla : dziękuję
2 mar 17:01
Antek:

lub promien mozesz policzc tak P
tr=p*r gdzie P
tr to pole trojkata p− polowa obwodu a
r to promien okregu (kola ) wpisanego w trojkat
2 mar 17:05
Lidia:
cosα kąta przy podstawie faktycznie 0,8 ,czyli sinα =0,6,czyli pole
12x8x5x0,6=12
| | −64+50 | |
cosβ= |
| <0−β−kąt wierzchołkowy rozwarty |
| | 50 | |
r=
12x218=
43
Antoś pokazuj dzieciom dobre uznane wzory a nie jakieś infantylizmy!
2 mar 18:24