IV 33
olaa.: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 120. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego stożka, wiedząc, że jego objętość jest równa 27pi cm3.
2 mar 13:22
Rafał28:

V = 27π cm
3
Oznaczenia takie jak tutaj:
1003
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozważamy przekrój osiowy, Rysunek.
β =
α2 =
π3
r = H
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V =
13π r
2 H
27π =
13π r
2 H
r
2H = 81
(H
√3)
2 * H = 81
H = 3 cm
r = 3
√3 cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z Pitagorasa
l =
√r2 + H2 =
√(3)2 + (3√3)2 = 6 cm
P
c = πr(r + l) = π 3
√3 (3
√3 + 6) = 9(3 + 2
√3)π cm
2
2 mar 13:52